Olvass!

KönyvesBlog

Könyvek, amiket nem olvastunk, de eddig nem mertük bevallani

2009. november 12. KálmánG

Könyvek, amik sorozatunk mostani szériájának végére értünk, búcsúzunk a megkérdezettektől és rövidesen jelentkezünk további kortársak további könyves kérdésekre adott válaszaival. A sorozat végére hagytuk a legizgalmasabb témát, most annak jártunk utána, hogy milyen fontos írásokat nem olvastak kortársaink.

 

Fehér Béla

Most merjem? Merem! Stendhal untat, egy regényét sem olvastam. Proust valahogy kimaradt. A Bovarynét sem olvastam. Ajjaj! Nem dicsekszem tovább!

Interjú Fehér Bélával a Literán
Recenzió Fehér Béla könyvéról a Literán
Fehér Béláról a Hitel honlapján
Részlet a Könyvhétre megjelent Lecsó című kötetből

Recenziónk a Lecsóról

 


Bajtai András

Az általános iskolában még precízen elolvastam a feladott kötelező olvasmányokat, ez a helyzet azonban a gimnáziumi évek elején jócskán megváltozott. Miután ugyanis felfedeztem magamnak a kortárs irodalmat, hirtelen nagyon elkezdtek nem érdekelni a klasszikusok. Ez nem lázadás vagy póz volt, egyszerűen csak elbűvölt az élő irodalom. Emiatt aztán az esetemben a kérdés úgy volna helytállóbb, hogy mely kötelezőket olvastam el? Szégyentelenül mellőztem ugyanis a klasszikusok többségét: a Csongor és Tündét vagy Az ember tragédiáját például ki sem nyitottam. Remélem, hogy a magyartanáraim sosem fogják ezt elolvasni.

Bajtai András honlapja
Részlet Bajtai András nemrég megjelent verseskötetéből

Recenziónk Bajtai András kötetéről

 


Király Odett

Ha lenne olyan, amit nem merek bevallani, most sem vallanám be. Hála Istennek nincs ilyen, viszont annál több könyv van, amik eddig nem kerültek sorra. Az arany emberrel kapcsolatban borzalmas élményeim vannak, és nem visz rá a lélek, hogy elolvassam. Nagy hiányosság, hogy nem olvastam még regényt Ecotól és Dérytől, mostanában fognak sorra kerülni. Ezek csak a legfontosabbak, van még jó sok, de ahogy idősödöm, remélem úgy fog fogyni a számuk.


 

Részlet Király Odett Könyvhétre megjelent kötetéből
Szabó T. Anna Király Odettről a Literán

 
 

 

Kiss Noémi

Bűneim még gyerekkorból valók, hiszen fogalmam sem volt, milyen dolog olvasni, sportoltam, szórakoztam. Nem olvastam sosem az Egri csillagokat, A kis herceget, a Kincskereső kisködmönt, első könyvem kamaszon Tolsztoj Anna Kareninája volt…

Kiss Noémi honlapja

 

Ijjas Tamás
 

Jókai Mór: Kőszívű ember fiai
Homérosz: Iliász
Flaubert: Bovaryné
Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
 

Recenziónk Ijjas Tamás kötetéről itt
Lackfi János Ijjas Tamás verseiről
 

 


Nemere István

Thomas Mann művei

Nemere István honlapja

 
 

 

Cserna-Szabó András

Proust Eltűnt idő (ennek a műnek az összes kötetét szerintem csak Király Levi olvasta el végig, de ő sokat lakott Erzsébeten), Hamvas Karneválja (mindig csak a 200. oldalig jutok), Céline: Utazás (mindenki odavan tőle, de nekem vérunalmas, azért még próbálkozni fogok vele), Musil, stb. stb. stb.


Cserna-Szabó Andrásról a Könyvesblogon

 

Kántor Péter

Hosszú lista lenne, ha felsorolnám, mi mindent nem olvastam el, amiről annak idején úgy gondoltam, hogy egyszer el kell olvasnom. És ez a lista - a restanciám - egyre gyarapodik. Azért néhány 'kimaradtat' mégis elolvasok. De van, ami már szinte tabu lett. Például mindent olvastam Saint-Exupérytől, amit a repülésről írt, de a Kis herceget nem. Azt hiszem, azt már nem is fogom elolvasni. Sem azokat az angol nyelvű, régi kiadású, gyönyörű Dickenseket, amik a nagymama könyvtárából kerültek hozzám. Sem azt az öt vastag kötet Hegelt, amit én vettem (miért?!) boldogult ifjúkoromban, és nagyobbrészt olvasatlanok maradtak. De nem olvastam el soha rendesen gróf Zrinyi Miklóstól a Szigeti veszedelem tizenöt énekét se. Ettől függetlenül levizsgáztam belőle, és örülök, hogy ott van a polcomon a Franklin-Társulat 1914-es szép kiadásában. Néha leemelem, és beleolvasok találomra: "Azért esküdjél meg nékem az Istenre,/ Én is megesküszem Mahomet hütire:/ Hogy te is visszatérsz, én is, erre helyre,/ Mihent néked, nekem is módunk lesz benne." Mihent, mihent...


Kántor Péter a Szépírók Társasága oldalán
Jászberényi írása Kántor kötetéről a Könyvesblogon
Kántor Péterről az És-ben Részlet a Könyvhétre megjelent Megtanulni élni című kötetből

 

Spiegelmann Laura

 

Túl sok ilyen van... Szégyen, de ilyen pl. Kertész Imre: Sorstalanság

 


Spiegelmann Laura blogja

Összeallítás Spiegelmann Lauráról a Könyvesblogon

 

Erdős Virág

Például: Tolsztoj: Háború és béke

 

Erdős Virágról a Könyvesblogon
Erdős Virág költészet napi verse a Könyvesblogon
Erdős Virág legújabb kötetéről a Literán 

Babiczky Tibor

Olyan nincs, amit be ne mertem volna vallani. Umberto Eco nagyszerű miniesszéje óta (Hány könyvet nem olvastunk, in: Gyufalevelek, Európa Könyvkiadó, 2001, pp. 218-220.) nincs bennem szégyenérzet a „kihagyott” olvasmányok miatt. Azt viszont tudom, hogy mit fogok feltétlenül „bepótolni” a közeljövőben: Don Quijote és Ulysses. Nem olvastam még például Az eltűnt idő nyomábant, a József és testvéreit, és az Aranysárkányt.

Beszélgetés Babiczky Tiborral a Literán
Babiczky Tibor legutóbbi kötetéről az És-ben
 

 

Pallag Zoltán

Háború és béke. Az első ötven oldal háromszor is megvolt. Középiskolában a Köpönyeg helyett a Holt lelkeket olvastam inkább, annyira laza voltam.


Interjú Pallag Zoltánnal a Literán

 

 

 

Mi ezeket nem olvastuk:

 

Manna

Mindig is meg akartam gyónni- Proust…

 

SonnyK

Bármelyiket be merem vallani. A Vörös és fekete csak félig volt meg például, a Tüskevár meg abszolút nem.

 

Florescu

Tolkien: A Gyűrűk Ura (rászánnék már végre egy nyarat, de mindig csak tologatom)
 

 

KálmánG

A Tüskevár például, azt nem szívesen vallom be. Nagy elmaradásom az Ulysses, de azt szerintem csak Szentkuthy olvasta

 

Róbert Katalin


Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig - mindenki azt mondta, hogy szar, és én hittem nekik. Ráadásul nem is volt kötelező.
Tolsztoj: Anna Karenina és Flaubert: Bovaryné se volt kötelező, de még egyszer szeretném pótolni...

 

Trieckmann:

Thomas Mann: Doktor Faustus

 

 

Anselmoo:

Jókaitól nem olvastam semmit

 

Mesele:

Háttööö....Flaubert-rel nem vagyunk jóban.

 

LeLoup:
Ottlik Géza: Iskola a határon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr51518447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.