Olvass!

KönyvesBlog

Ismeretlen Salinger-írások amerikai könyvtárakban

2010. február 24. .:Benedek:.

Egyelőre még várni kell arra, hogy kiderüljön, milyen regényeket, novellákat őrzött J.D. Salinger New Hampshire-i otthonában. Az író halála után azonban néhány amerikai könyvtár nyilvánosságra hozta, talán rendelkeznek néhány hiányzó darabbal a huszadik századi irodalom egyik legnehezebb és eddig megoldatlan kirakósához. A nemrég bemutatott dokumentumok az író akaratának megfelelően haláláig rejtve maradtak, szinte senki sem tudott róluk. A New York magazin felsorolta azokat a könyvtárakat, ahol eddig ismeretlen Salinger-anyagokat raktároznak, és külön kitért a hozzáférés szabályaira is.


                                                                                fotó: New York Times
 

Princeton Egyetem, New Jersey

A Princeton Egyetem Firestone Könyvtárában öt kiadatlan Salinger-novella is bujkált. A dokumentumokat (a novellák mellett leveleket, vázlatokat, jegyzeteket) az egykor Mailer, Capote, Bukowski vagy Heller írásait is közlő magazin szerkesztői és tulajdonosai ajándékozták a könyvtárnak. A New Jersey állambeli egyetemen található talán a leghíresebb kiadatlan Salinger-novella, a Kenneth Caulfield halálát elbeszélő The Ocean Full of Bowling Balls.

Szabályok: a látogatók csak a másolatokat nézhetik meg, azokat is szigorú kézmosás után, zárt ajtók mögött, speciális olvasói szobában. Nincs fénymásolás és fényképezés, laptopot, ill. tollat se lehet bevinni.

Harry Ransom Center, Texas

Az austini Texas Egyetem részeként működő Harry Ransom Centerben négy, gépelt novellát őriznek, valamint 38 levelet (az intézményben megtekinthető többek között a huszonegy fennmaradt Gutenberg-bibliából egy példány, vagy Edgar Allan Poe íróasztala is). A novellák közül kettőt sose publikáltak; az egyik egy titokzatos terhességről szól, a másik pedig egy fiatal nőről, aki alkoholista barátját látogatja meg a kórházban. Mind a négy gépelt történet oldalain megtalálhatóak Salinger kézzel írott megjegyzései, a levelek pedig a festő és jó barát Elizabeth Murray-hez szólnak.

Szabályok: meghatározott díj ellenében a könyvtár másolatokat készít, vagy elküldi azokat pdf formátumban.

Harvard, Massachusetts

A Harvard Egyetem Jogi Könyvtárában (Cambridge, Massachusetts állam) hét levelet őriznek az 1958 és 1961 közötti időszakból. A leveleket Salinger írta, és Learn Hand bíró adományaként került a gyűjteménybe. Hand Salinger New Hampshire-i szomszédja és egyben barátja volt.

Szabályok: nincs fénymásolás.


(Photo: Antony Di Gesu/San Diego Historical Society/Hulton Archive Collection/Getty Images)
 

New York

Amerika egyik leghíresebb könyvtára, a New York-i Közkönyvtár sem maradhat fontos Salinger-anyagok nélkül. Itt őrzik a New Yorker archívumát, azét a magazinét, amely Salinger önkéntes visszavonulásáig folyamatosan közölte a szerző írásait. Itt jelent meg az Ilyenkor harap a banánhal és az utolsó publikált novella 1965-ben, a Haworth 16, 1924 is.

Az archívum része egy, a New Yorker főszerkesztőjének, Gus Lobranónak címzett feljegyzés, amiben Salinger tudatja, hogy a Zabhegyező kezd regénnyé formálódni. Több levélben pedig a postázót ostorozza, hogy ne továbbítsanak neki semmiféle kritikát.

Szabályok: a kutatók kikérhetik a fénymásolatokat.

Washington

A washingtoni Kongresszusi Könyvtárban (az Államok legrégebbi kulturális intézménye) is fellelhető Salinger levelezésének egy része, többek között a princetoni, harvardi és texasi levelek másolatai is.

Ezekből akart a nyolcvanas években részleteket felhasználni Ian Hamilton, a Random House kiadó biográfusa, amihez Salinger nem járult hozzá, perre is vitte a dolgot, de ahhoz, hogy sikerüljön megvédeni a szüvegeket, hivatalosan el kellett ismernie, a levelek valóban tőle származnak.

Szabályok: lehet fénymásolni, de csak a Salinger-hagyaték kezelőinek engedélyével.


Morgan Könyvtár, New York
 

A híres bankár J.P. Morgan házi gyűjteményéből alakult New York-i Morgan Könyvtárban is sikeresen rejtőztek eddig Salinger-levelek. Az összesen tizenegy levél az 1951 és 1993 között időszakot öleli át, mindegyik címzettje a neves illusztrátor, a Zabhegyező eredeti borítójának tervezője, E. Michael Mitchell. Megtudhatjuk, hogy alig egy hónappal a Zabhegyező megjelenése előtt Salingert Londonban Vivien Leigh és Laurence Olivier látta vendégül, de arra is fény derül, hogy a száműzetés évei során az író sokkal többször járt New Yorkban, mint azt tudni vélik. A levelekben olvashatunk arról, hogy Salinger mennyire szerette gyerekét nézni alvás közben, vagy arról, hogy kedvenc New York-i helye a Természettudományi Múzeum volt, illetve két, szinte kész regényről is szó esik. Ezeknek a leveleknek egyébként a New York Times külön, részletes cikket szentelt.

Szabályok: a Morgan Könyvtár kiállítása jelenleg is tart, a levelek a tárlat végével szabadon tanulmányozhatóvá válnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr641786390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.