Olvass!

KönyvesBlog

Az Alfabéta-díj képregény kategóriájának döntősei

2010. március 10. Tungsram777

A májusi Képregényfesztiválon átadásra kerülő Alfabéta-díjak újabb, ezúttal a leghosszabb alkotások kategóriájában hirdetett döntősöket a 22 tagból álló szakmai előzsűri. A híres személyiségekből, esztétákból, kritikusokból, újságírókból álló, független zsűri az alábbi művekből választja ki 2009 legjobb magyar képregényét. A jelöltek között egy elátkozott szerelmespár meséje, egy millenium-kori budapesti pszichotriller, a legkitartóbb magyar képregényhős, és a beszélő majom aki fényt derít a holdraszállás körül húzodó rejtélyekre...


12 óra

Írta és rajzolta: Ács Zsolt

(Szerzői kiadás)

A kiadvány, melyhez szinte lehetetlen hozzájutni, de a díjra jelölés híre hallatán mindenki akarja majd. A manga stílus elemeivel játszadozó képregény alapkonfliktusa, a szörnyű átok, mely a történet két főhősét, Davidet és Alisont sújtja. A szerelmespár ugyanis sosem lehet együtt; mikor egyikük felébred, a másik rögtön mély álomba merül. Ács képregénye inkább egy jó ötlet, mintsem kidolgozott cselekményre épülő kész koncepció, a szerző ígéretéhez híven ez még csak azonban a kezdet. Hamarosan még többet tudhatunk meg hősei szerelmének rettentő szimmetriájáról, és az őket sújtó átok titkáról. Mindenképp ígéretes alkotás, a kellemesen kidolgozott képi világa miatt már megéri átlapozni.

Bábel verme
Írta Kemenes Iván és Varga Péter
Rajzolta: Kemenes Iván
(Roham kiadó)

A Kemenes Iván -Varga Péter páros bemutatkozó dolgozata, a Stroboscopa tavaly – nagy meglepetésre – elvitte a díjat Nikolényi és Futaki Spirálja elől. Nagy várakozás előzte meg a szerzők új munkáját, mely mind a kritikusok, mind a rajongók körében osztatlan sikert aratott. A millenniumi Budapesten játszódó Bábel Verme komplex jelrendszerrel átszőtt, misztikus pszichodráma, mely egyszerre jeleníti meg egy nemzet reményeit és aggodalmait egy rohamos gyorsasággal fejlődő világ új évszázadának küszöbén, miközben a magányos főszereplő egyéni tragédiája elevenedik meg a szemünk előtt. Ahogy a földalatti vasút munkásai egyre mélyebbre ásnak, úgy merülünk egyre szédítőbb mélységekbe a szereplők sötét titkaiban.

Kalyber Joe #4-5: Angyalok a pokolban
Írta és rajzolta: Pilcz Roland
(Creative Factory)

Kalyber Joe személyében végre megszületett egy olyan magyar képregényhős, egy olyan hazai sorozat, amire sokan vártunk, amire voltak már mesterséges és önálló próbálkozások, ám egyelőre Pilcz hőse az egyetlen olyan „újkori” képregénykarakter, aki kiállta az eltelt néhány év, és a piac viszontagságainak próbáját. A szerző remek stílusérzékkel vegyíti az egzotikus kalandokat, akciót, drámát és a humort. Izgalmas, olvasmányos és fordulatokban gazdag, Lucas-Spielberg inspirálta meséje lassan de biztosan talál egyre több rajongóra. Pilcz sorozata immár nem csak egy bátor kezdeményezés; Kalyber Joe áttört egy bizonyos képzeletbeli gátat, és megnyitotta az utat a populáris, de nem igénytelenül kommersz, a könnyeden szórakoztató, mégsem hiteltelen akciókkal vagy olcsó poénokkal bélelt alkotások számára. A Kalyber Joe érték, biztos pont a hazai képregények között.

Pestblog.hu
Írta: Mikó Csaba és Ábrai Barnabás
Rajzolta: Ács Zsolt
(Roham kiadó)

A nyugati képregényeknél alkalmazott munkamegosztáshoz hasonlatos, hazai manufaktúrában készült Pestblog.hu korunk Budapestjén játszódó, izgalmas, kis magyar szürrealista munkája. A főszereplő az igazi nép egyszerű gyermeke élete nagy döntései előtt, a felnőtté válás kapujában áll, amikor is izgalmas felfedezést tesz egy titkos budai alagútban. A képregény hangneme megkapóan közvetlen, ám stílusa csapongó, így könnyen eltévedhetünk olvasása közben. A különböző karrierlehetőségekhez, életstílus és létfilozófiai kérdésekhez utat mutató nőszemélyek között őrlődő főhőssel könnyen azonosulhatunk, noha a sok körítésbe, a halmokban álló szövegbuborékokba majd belefullad szegény, magával rántva az olvasót is. Bár a kiadvány bölcsen nem ígér folytatást, az olvasó mégis reménykedik, hogy a beszélő majom hamarosan még több nemzetközi összeesküvést tár fel előttünk. 


 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr581827467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képregény 2010.03.10. 12:09:08

                                                                       &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.