Olvass!

KönyvesBlog

„Az egész a nap miatt volt” - Hőség az irodalomban [Top 5-1 ]

2010. szeptember 02. Tweek-barraban (törölt)

Emlékeztek, hogy két hete még melegünk volt? Na sorozatunk második részével ezek a boldog napokat szeretnénk visszahozni. Lássuk tehát, melyik az az öt nagyszerű könyv, amely szerintünk a legjobban ábrázolja, hogy milyen is, amikor nincs tovább, az ember megadja magát a melegnek. - A legjobb hőséges könyvek Top 5.


A főhős vállalja a lucskos zakót

5. Reginald Rose: 12 dühös ember

Milyen érzés lehet életről vagy halálról úgy dönteni, hogy be vagy zárva egy hőlégkamrába, alig kapsz levegőt és patakokban ömlik rólad az izzadtság? Megtehetnéd, hogy legyintesz, engedsz a többség nyomásának, és amúgy sem bombabiztos teóriádat elhajítod a friss levegőért cserébe. A főhős vállalja a lucskos zakót, a nyaktájból eredő, a hátán Dunányi vízbőséggel csordogáló folyót és az erősbödő homloktáji nyomás kellemetlenségeit, mert úgy gondolja, a gyilkossággal vádolt szegénynegyedből származó fiú LEHET, hogy nem bűnös. Rose színdarabja 12 esküdt morális párbajának története plusz 40 fokban, egy olyan időszak kellős közepén, amikor a gettók lakói talán még kevésbé számítottak homo sapiensnek, mint manapság, és biztosan durva illetlenségnek számított, ha társaságban levetted a zakódat.

 


Egyetlen dologgal nem számol, a meleggel
 


4. Doris Lessing: A fű dalol

Adva van egy nő, akit nem érdekelnek a férfiak, mégis férjhez megy, hisz mi mást is tehetne egy angol nő a múlt század elején Afrikában? Egy nő, aki nemcsak nem szereti a férjét, de esze ágában sincs elköltözni vele a tanyára, ahol az gazdálkodik. Legalábbis elsőre elképzelhetetlen számára. Aztán mégis megteszi, hisz mi más tehetne? Mary ennek ellenére optimista: meg akar birkózni a szárazsággal, a szegénységgel, a magánnyal. Jóravaló, takaros, kedves feleség akar lenni. Egyetlen dologgal nem számol, a meleggel. Azzal a bénító, minden erőt elszívó forrósággal, amely rövid idő alatt teljesen leigázza őt. Egy idő után csak egy cél lebeg a szeme előtt, valahogy túlélni a napokat, teljes magányba zárkózva, befelé figyelve, elbutulva. Mary leépülésének és tragédiájának egyetlen értő tanúja van, Moses, a fekete szolga. Ő az egyetlen, aki képes áthatolni az asszonyra boruló sűrű ködön és ő az egyetlen, aki iránt Mary valódi, mély, szenvedélyes érzelmeket tud táplál. Ez lesz egyben mindkettejük tragédiája is.

 


Kabinjuk csakhamar „olyan lett, mint egy kávéfőző”
 

3. Gabriel Garcia Márquez: Szerelem a kolera idején

Az egész életen át tartó szenvedélyről szóló regényben a trópusi fülledtség az úr, Florentino Ariza és Fermina Daza soha véget nem érő hajóútján pedig határtalan, mint soha azelőtt. Kabinjuk csakhamar „olyan lett, mint egy kávéfőző”, s a szerelem, az időskori erotika, a halál közelsége és az elviselhetetlen forróság összekapcsolódásából valami csodálatos, magától értetődő és egymást feltételező egység fejlődik ki, ahogy csak a permanensen napégette dél-amerikaiak láthatják és érezhetik. Kánikula és szenvedély így lesz ordas közhely helyett újraértelmezett, eredeti szintagma, a regény pedig az „endlessz lav” nyáladzásmentes ábrázolásának csúcsteljesítménye.


Elfojtott érzelmektől forr a levegő
 


2. Agatha Christie: Halál a Níluson

Detektív top 10-em élén száz százalék, hogy Hercule Poirot állna, legyen bár nevetségesen önelégült és piperkőc, de Sherlock Holmes szabadidős foglalkozásaihoz képest – aki kokainnal édesítette meg unalmas perceit – a hajfestés igazán elnézhető. A hidegvérűen ironikus angol krimiszerzőnő meglehetősen komplex jellemet alkotott a belga magánnyomozó személyében: emberi gyarlóságai mellett mindenképpen meg kell említenünk meleg szívét és hihetetlen pszichológiai érzékét, mellyel persze lépten-nyomon fel is vág. Kiváló érzékkel terem akaratán kívül olyan helyszíneken is, ahol elfojtott érzelmektől forr a levegő – vagy éppen az afrikai éghajlat miatt, mint ebben a regényben. A békésnek ugyan nem, de kikapcsolódásnak induló hajóút egyik állomásán, Abu Szimbelben az utasok egyike sem viseli már a rekkenő hőséget. Többségük az árnyas kabinokban keres menedéket, valamint enyhülést, így kiváló alkalom kínálkozik a gyilkosságra és ennek keretében a főkolompos szerelmespár színjátékára – nevüket nem ismertetem, hogy ne lőjem le a poént.


Mit keres köztünk az „idegen”?

 

1. Albert Camus: Közöny

„Az egész a nap miatt volt” – mondja Mersault, amikor a gyilkosság okairól kérdezgetik. Camus abszurdjának nyilván nem az a fő mondanivalója, hogy vigyázat, a nap káros hatással van az emberek személyiségére és mentális egészségére, a jelenet azonban, amikor a „közönyös” főhős, elveszítve józan ítélőképességét a fullasztó hőségben, meggyilkolja az arab férfit a strandon, hátborzongatóan félelmetes. Hogy mit keres köztünk az „idegen” (a mű eredeti címe), milyen fenyegetettséget jelent a rajta ítéletet hirdetőknek, és miért akarják villámsebesen eltenni láb alól, ne feszegessük, rengetegen megtették már. Az viszont biztos, hogy számtalan szörnyű dolgot akartam elkövetni én is, amikor ventilátor nélkül kellett az idei július borzalmas, tűzforró nappalain és éjszakáin keresztülevickélnem.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr912265058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.