Olvass!

KönyvesBlog

Nem fénykard, sugárpallos

2010. október 08. -Szűcs Gyula-

A+
Fazekas Attila - Cs. Horváth Tibor - George Lucas:
Csillagok háborúja

Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat/MOKÉP, 1982

A Birodalom visszavág-mozifilm idén lett 30 éves, mi pedig a nagy sikerre való tekintettel tovább folytatjuk a múltidézést, és a Birodalom visszavág Fazekas-féle képregényváltozata után bemutatjuk a duplaakkora terjedelmű "folytatást", a Csillagok háborúját is, ami 1982 őszén került az újságárusokhoz, és azóta is rekordnak számító, 700 ezres eladott példányszámot produkált.

A zavar az Erőben, vagyis az időrendiségben nem véletlen. A MOKÉP propagandaosztálya elégedetlen volt a Star Wars 1979-es nézőszámával, hiszen a külföldi sajtóvisszhangot bújva sokkal nagyobb jegyeladásokra számítottak (az 5,4 milliós nézőszám úgy jött ki, hogy a mozik kettébontva, dupla helyárat elkérve vetítették '79-től). A Birodalom visszavág '82. január 28.-i premierjére ezért már a nyugati filmforgalmazó cégek profizmusával készült a MOKÉP: nemcsak berendelték a Füles főszerkesztőjén keresztül a Fazekas Attila-féle képregényváltozatot, de a ma már féltve őrzött ereklyének számító Luke Skywalker-képeslappal vagy a Birodalom visszavág promóképei közé kevert Üzenet az űrből-fotókkal ők is csukafejest ugrottak a hazai Star Wars-gagyiiparba. A Csillagok háborúja-őrület egész évben kitartott: a GMK-s dolgozók fröccsöntött "Jedi-bábuinál" csak külföldi magazinokból fotózott trafikos kártyák voltak népszerűbbek, az ún. "utánjátszó mozik" pedig a várva várt, ezúttal már szinkronos második rész mellé újra levetítették a feliratos Csillagok háborúját, mivel a MOKÉP öt évre kapta meg a forgalmazási jogokat.

Fazekas Attila és Cs. Horváth Tibor az első (igen tudjuk, valójában negyedik) rész adaptációjával sokkal könnyebben boldogultak, mint a forgatókönyv alapján, jóval a premier előtt elkezdett Birodalommal. A mester a starwars.hunak adott interjújában lebbentette fel a fátylat akkori munkamódszeréről: A csillagok háborúja már sokkal könnyebb volt, hiszen a filmet már előbb vetítették a mozik, és én is rájöttem arra, hogy a filmet nézőtérről is lehet fotózni. Így azután a Tibor fiával beültünk egy mozielőadásra és miközben pergett a film, intettem Péternek, hogy most!, és ő kattintott. Persze, el lehet képzelni, milyen minőségű képek készültek a homályban, de munkaanyagnak megfelelt.

A nézőtérről fotózós módszer persze nem volt tökéletes, így a Birodalom visszavághoz hasonlóan a Csillagok háborúja képregényváltozatában is felbukannak olyan űrhajók és lények, amelyekkel a rajongók sehol máshol nem találkozhatnak. Rögtön az első oldalnál látszik, hogy Fazekas mester ugyan tökéletesen elkapta a zseniális nyitójelenet "fölöttünk dübörög el Vader csillagrombolója"-beállítását:

Leia hercegnő diplomáciai hajójáról, a Tantive IV-ről viszont már úgy tűnik, nem kapott megfelelő képet Cs. Horváth fiától, így keveredett a képregénybe az azóta kultikussá vált, "elöl Mikrobi, hátul építőkocka"-formájú koréliai korvett:

Mivel Fazekas és Cs. Horváth a Birodalom visszavághoz hasonlóan most is az eredeti forgatókönyv alapján dolgoztak, a Csillagok háborúja-képregény olvasói már itt láthatták azt a mozifilmből kivágott jelenetet, amikor Luke régi barátjával, a Tatuinra visszatérő Biggs Darklighterrel beszélget:

Annál a jelenetnél, amikor Owen bácsi és Luke a jawák használt ócskavasait nézegetik, Fazekasnak csak Artu és a lapos fejű R5-D4 fotója volt meg a filmből, ezért a kép szélén szomorkodó harmadik robotot fejből rajzolta - alighanem az első keze ügyébe kerülő, tekerős diavetítőről mintázva.

Ugyanezen az oldalon egyébként Leia hercegnő hologramja Obi-Wan helyett Ovi-Vantól vár segítséget. Később persze már helyesen szerepel az öreg Jedi mester neve, bár Luke következetesen Ben apónak hívja a felkelés ügye mellé álló öreget, valószínűleg azért, hogy a képregényt olvasó gyerekek a másik jóságos, fehér szakállú szabadságharcosról, Bem apóról se feledkezzenek el. A film tatuini jelenetei amúgy összességében nagyon jól lettek képregényre adaptálva az első füzetben. Igaz, a Birodalom visszavágban felbukkanó lángpallos szó helyett még mindig nem fénykard, hanem sugárpallos szerepel:

És az is örök rejtély marad számomra, hogy Fazekas mesternél a buckalakók idomított hátasai, a banthák miért kaptak plüssmackókat idéző, extra gomborrot:

A Star Wars-szörnyekkel egyébként rendszeresen bakizik Fazekas (lásd még a Birodalom visszavág dinoszaurusz-mynockjait és az űrcsiga-Godzillát). A második füzetben például a Halálcsillag szemétlapítójának polipszörnyét, a dianogát helyettesítette jobb híján egy vigyorgó űrkígyóval. A mester mentségére legyen mondva, hogy a Luke-ra támadó szörny valódi testfelépítését - egy guvvadt szem a víz fölött, csáptenger és mohó száj a víz alatt - a hardcore Csillagok háborúja-rajongók is csak a később kiadott forráskönyvekből ismerhették meg.

Scifi-rajongó édesapám rengetegszer látta már a Csillagok háborúját. Emlékszem, egyszer közösen néztük, és megemítette a legvégén, hogy "az űrlényügyi hivatal és a kisebbségi jogok galaktikus ombudsmannja elé kellene vinni Csubakka ügyét", mivel ő nem kapott kitüntetést a Felkelők Szövetségétől. Innen üzenem apunak: megnyugodhat, Fazekas a képregényváltozatban abszolút polkorrekt módon járt el, hiszen a vigyorgó, fehér főhősöknek nem, csak a vuki másodpilótának rajzolt a nyakába emlékérmet.

Az elképesztő, 700 ezres példányszámon felbuzdulva Fazekas a 83-as Jedi visszatérhez is megrajzolt pár képkockát (a hazai premier 1984. szeptember 13-án volt), de ebből a jogtulajdonosok aggályai miatt már nem lett semmi. Fazekas a starwars.hunak adott interjújában így mesélt arról, hogyan reagált a 80-as években készült Csillagok háborúja-képregények hivatalos kiadója, a Marvel a magyarországi füzetekre:

"Cs. Horváth Tibor, aki a hazai képregények exportjával foglalkozott, levitte Újvidékre, az akkori Jugoszláviába az anyagot, és mit tesz a balszerencse, összefutott a Marvel cég képviselőjével. Kitört a botrány, mert semmilyen engedélye nem volt az Ifjúsági Lapkiadónak a film képregény-változatának megrajzolásához. Hozzáteszem, hogy nálunk a szerzői jog akkor ezt nem tiltotta. A nyugat viszont mehetett a sóhivatalba. Ezt ők is tudták, így azután hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést, cserébe annyit kértek, hogy egy csomó más képregény-anyagukat hozza le az Ifjúsági Kiadó, amit azok viszont szép csendben elfelejtettek megjelentetni."

Az mindenesetre tény, hogy 1982-ben A Birodalom visszavágra 2 996 471-en ültek be, azaz ha megfelezzük a Csillagok háborúja duplajegyáras, 5,4 milliós nézőszámát, az őstrilógia második darabját többen látták itthon, mint az elsőt (a Jedire egyébként '84 után 2,5 millió jegy kelt el). Reméljük, a ritka kelet-európai ereklyének számító Fazekas-képregények tényleg több százezer új embert nyertek meg a Star Wars-filmeknek és nem utolsó sorban a képregénynek, mint műfajnak.

(A Filmsikerek képregényváltozata-sorozatot a Kobra kalózkiadásával folytatjuk itt a Könyvesblogon, ha végre már a hazai mozikban is látható lesz Stallone oldszkúl akciómozija, az Expendables.)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr652324851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.