Olvass!

KönyvesBlog

Szöszmösz, a seholsincs hős

2011. március 01. barb

A-
Schubert András: Szöszmösz kardigán

Partvonal Kiadó, 2010. 72 o., 1990 Ft

Egészen bájos mesekönyvvel szállt be a magyar gyerekkönyv-bizniszbe a Partvonal Kiadó.  Az elsőkönyves Schubert András korábban tudományos kutatóként és kocsmazenészként élte életét, de a Szöszmösz kardigán és barátai után nem lenne csoda, ha végképp átnyergelne a szépirodalomra.

A mesekönyv főszereplője egy csinálós bácsi hátát melegítő kötött kardigán. Tódor bácsi, az a kihalófélben lévő ezermester, aki mindent meg tud javítani a záraktól a mosógépekig, aki különleges ötleteivel a külváros népének szeretett és megbecsült Embere. De sajnos vagy sem, a mese mégsem róla szól, hanem a kardigánjáról. Szöszmöszről, aki szépen kitanulja a mesterséget, és amikor Tódor bácsi és Tódor néni vidékre költözik, átveszi a helyét.

Szöszmösz kardigán egy fabábura simulva kimászik az ablakon, hogy a gyerekeknek felújítsa az elhanyagolt játszótereket, segítsen az ikerlányoknak eljutni a nagymamájukhoz, lelket öntsön egy kerekesszékes kissrácba, kiszabadítsa a csíkosmókusokat a szűcs karmai közül, és persze, hogy szerelmes legyen, méghozzá háromszor is.

Schubertnek különleges tehetsége van ahhoz, hogy a klasszikus, kötött mackós fílinget egyesítse korunk világával. Okosan és főleg csendben, szinte észrevétlenül tanítgat a gyógyszerészetről (pontosabban a gyógyszerkísérletekről), a hivatalos ügyek elintézéséről (a magyar bürokrácia diszkrét bájáról), a modellvilágról (a törtetésről), és arról, ami még ezeknél is sokkal fontosabb, a szeretetről, a gondoskodásról, a segítőkészségről és a kedvességről.

A Partvonal kiadványa akár hibátlan is lehetne, ha a címlapra a cím alá nem írták volna oda, hogy 6 éves kortól, ami egyrészt azért kisbetűvel sokkal jobban mutat a hátlapon, másrészt tesztalanyom, egy négyéves kisfiú "kikérdezése" alapján még csak nem is igaz. Sőt, bátran állíthatom, hogy már ovisoknak is adagolható fejezetenként.

Ennél azonban nagyobb és fájdalmasabb hiba az illusztrációk szájbarágóssága (az elkövetőt sajnos nem tüntette fel a kiadó). Nekem legalábbis is nagy mértékben csökkentette a mesekönyv élvezeti értékét, hogy egy több százezer példányban eladott IKEA-s bábuval szemléltették ezt a szimpatikus, seholsincs hőst, és hogy szerelmét, Johannát egy Götz babáról mintázták - hogy csak a legcikibbeket idézzem.

Persze ettől még drukkolok Szöszmösz kardigánnak, igazán nagyon remélem, hogy vidéki kalandjaiból is lesznek meseregények. Mert az ilyen kis-nagy tetteket végrehajtó, hétköznapi hősökre nagy szükség lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr362687504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.