Olvass!

KönyvesBlog

Rejtő Jenő-nap: séta, lakoma és társasjáték

2011. március 11. .konyvesblog.

Kedves olvasónk, Maate még januárban egy különleges Rejtő Jenő-napot szervezett barátainak, amelynek keretében felkeresték a legendás szerző életének legfontosabb helyszíneit, ettek a kedvenc ételeiből és még egy jó hangulatú Piszkos Fred társasjáték is belefért a nap végére. Köszönjük Maaténak a képes élménybeszámolót, és egyúttal mindenkit arra buzdítunk, küldje el nekünk hasonló irodalmi sétáinak történetét!

 

Szeretek utazni, szeretek olvasni, a kettőt gyakran összeteszem és irodalmi helyszínekre is elzarándokolok.

Rejtőt különösen szeretem és ráadásul ezúttal nem is kellett messzire mennem, hogy megismerjem életének fontos helyszíneit, mindössze ide a VII. kerületbe. Rejtő Jenő ugyanis, amikor nem Párizsban járt vagy munkaszolgálatosként Oroszországban "dolgozott", nagyrészt Budapesten élt és itteni életéhez köthető helyszínek mindegyike a VII. kerületben összpontosul, egy kb. 2 kilométeres körben.

Barátaimmal így hát nekivágtunk, hogy megnézzük ezeket a helyszíneket, vajon maradt-e bármi a múltból, ami a századelőre emlékeztet, vajon mi lett az egykor patinásabb épületekből. Nem időrendben, hanem földrajzi sorrendben haladtunk, így túránkat a Dózsa György út 76-nál kezdtük.

Egykor itt az Andrássy kávéház állt szemben a Városligettel. A kávéház szuterénjében pedig a BAK ökölvívó szakosztály működött, ahová Rejtő Jenő gyermekkorában rendszeresen járt boxolni. Az egyik edzésen, edzője Székely József véletlenül egy ütésével eltörte Rejtő orrát, ez egész életében meglátszott.

Ma a kávéház helyén Volksbank egyik fiókja működik, de hogy a szuterénben van-e valami, azt nem tudtuk kideríteni, mert zárt udvarról lehet oda lemenni, sajnos elég elhagyatottnak tűnt, a szomszédos épület például már évek óta elhagyatottan áll.

Innen egy nagyobb sétával értünk a Hevesi Sándor térre, ahol a Magyar Színház áll. Itt, a Hevesi Sándor tér 5. alatt, ami 2001-től számozásban már Rejtő Jenő utca 6., született 1905. mácius 29-én Rejtő Jenő. Sőt azt is sikerült megtudni, hogy az I. emelet 9-es számú lakásában, ahol természetesen most is laknak. A Szövetség utca végét, ahol Rejtő szülőháza is áll, 2001-ben Rejtő Jenő utcára nevezték át és emléktáblát is elhelyeztek. Mindezt civil kezdeményezés hatására. A házba is sikerült bejutnunk, viszonylag jó állapotú gangos polgári ház.

 

Utunkat az Erzsébet körút 30 felé folytattuk. Itt állt az Angol kávéház, amit később Bucsinszky kávéháznak neveztek át. Ide járt József Attila, Nagy Lajos, Szerb Antal és ezt a kávéházat tekintette Rejtő Jenő is saját munkahelyének, ide járt írni. Jó barátságot ápolt a hely tulajdonosával is, Vanek Józseffel, akiről Vanek úr karakterét is mintázta. A II. világháború után a kávéházat bezárták, jelenleg egy üres üzlethelyiség van a helyén.

A következő és egyben utolsó állomása utunknak a Kertész utcai iskolához vezetett. Rejtő korában itt Községi Polgári Fiúiskola volt, ahová addig járt, amíg egyik tanára nem inzultálta, majd Rejtőt kicsapták. Az épületben most is iskola működik, az Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola.

Ebédünket a korábbi Korcsma a Piszkos Freddhez, ma Freddy’s Pub néven működő étteremben fogyasztottuk el, ami enteriőrben teljesen próbálja a Rejtői világot elénk varázsolni és még az étel is remek.

Ebéd után pedig jöhetett a Piszkos Fred társasjátékozás. Sajnos korábban nem tudtuk kikölcsönözni sehonnan, mert állítólag akkora siker, hogy hamar elfogyott a társasjátékboltokból, sem kapni, sem kölcsönözni jelenleg nem lehet. Ám öröm az ürömben, hogy amikor felvettem a kapcsolatot a készítőkkel, ők voltak olyan kedvesek, hogy nem is kölcsönadtak egy társast, hanem egyenesen megajándékoztak egyel, támogatva ezzel a Rejtő-napot. Szóval ezúton is köszönöm Árvai Péternek és a GémeKlub-nak a felajánlást.

A társasjáték egyébként Korcsmáros Pál képregényének grafikáján és Rejtő történetén alapul, stratégiai is, szerencse is kell hozzá és hát ott a bunyó, a balhé a kocsmavilágban.

Ezzel zárult a Rejtő nap, jó szívvel tudom mindenkinek ajánlani a barátokkal eltöltött tematikus napokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr272727756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: József Attila - EGY KISGYEREK SÍR 2011.03.11. 13:20:08

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMA sötét szoba sarkában zokogegy tehetetlen, guggoló gyerek.Sír, mint a cipő alatt a homok.Vergődik, mint a nehéz tengerek.Könnyes, miként északra nyíló völgy.Könnyes, mint könnyes a szem ürege.Könnyes, miként a kő alatt a föld.K...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.