Olvass!

KönyvesBlog

Duna-legendárium - Minden napra egy legenda! - PÁLYÁZAT

2011. március 24. .:wendy:.

Elindult a Litera Duna-legendárium című vállalkozása, melynek keretében húsz kortárs író Duna-legendáját olvashatják, de a vállalkozó kedvű alkotók indulhatnak portálunk nyílt irodalmi vagy fotópályázatán is, szintén Duna témában.

KORTÁRS ÍRÓK DUNA-LEGENDÁI - MEGHÍVÁSOS PÁLYÁZAT

A Litera húsz kortárs írót kért arra, hogy 3-4 oldal terjedelemben (5500-7500 karakter) írjon a Dunához - elsősorban a Duna budapesti szakaszához - kapcsolódó, valós vagy kitalált személyekhez, helyszínekhez, épületekhez, esetleg közlekedési eszközökhöz vagy tárgyakhoz kötődő, modern legendát.

Az írók: Balázs Attila, Balogh Robert, Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, Falcsik Mari, Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos, Háy János, Jász Attila, Kőrösi Zoltán, Lackfi János, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Szentmártoni János, Szvoren Edina, Tallér Edina, Temesi Ferenc és Visky András.

A művek közül diákzsűri választja ki az általa legjobbnak ítélt elsőt, amely egyben kiérdemli 2011 Litera-díját. A díj átadására ünnepélyes keretek között, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, a négynapos könyvünnep záró momentumaként rendezett, Duna-legendárium című összművészeti rendezvényen kerül sor a Műcsarnokban, 2011. április 17-én.

A műveket a Literán és a Duna-legendárium oldalán is olvashatják majd.
2011. március 25-étől: minden napra egy legenda!

NYÍLT PÁLYÁZAT

A Litera irodalmi portál a Hungarofest támogatásával kétfordulós nyílt pályázatot hirdet, a Dunához és elsősorban a Duna budapesti szakaszához kötődő, valós alapokon nyugvó vagy valósnak tűnő, fiktív legendák írására.

A pályázóknak 2 oldal terjedelemben (maximum 4000 karakter) kell a Dunához kapcsolódó, valós vagy kitalált személyekhez, helyszínekhez, épületekhez, esetleg közlekedési eszközökhöz vagy tárgyakhoz kötődő, modern legendát alkotniuk az első fordulóban.

A szakmai zsűri által kiválasztott legjobbak jogot nyernek arra, hogy ugyancsak 2 oldal terjedelemben jeles kortárs szerzők műveihez kapcsolódva – azt akár továbbgondolva újabb műveket írjanak.

A legenda – a műfaji követelmények figyelembevételével – kiindulhat bármilyen helyi viccből, szóbeszédből, támaszkodhat interneten terjedő hoaxra, kacsára, amely kis és nagy közösségekben felütötte fejét, és sokan valóságként kezelik. Alaptörténete általában misztikus, horrorisztikus vagy vicces, néhány közülük széles körben terjedő álhit. Miután útjára indul egy ilyen „legenda”, szájról szájra vagy a világhálón terjedve, számos bizarr, humoros vagy meghökkentő elemmel bővül.

A Duna-legendárium hőse lehet például a dunai hajós, de lehet horgász vagy pecázó ember, révész, hídmester, víz- vagy hídmérnök, gátőr, matróz, vízi rendőr, hekksütő vagy vízi mentő, hidrológus, búvár, vámos, kabinos, csónakmester, fürdőorvos, idegenvezető, parti vendéglős vagy akár a hídon sétáló szerelmespár, költő vagy környezetvédő... De kiindulópontot jelenthet egy helyszín, tárgy vagy szobor is, mint a hidroplán-felszálló, a Szabadság híd pesti hídfőjén a vámházak vagy a híd tetején a turul, egy sziget, a hajókikötők, dokkok, a Lánchíd oroszlánja, az Erzsébet híd íves tartószalagja, a vízen úszó bóják, a hajókon a vasmacska... Vagy épp a Duna alsó és felső szakaszának fantáziát megmozgató jellegzetességei, képződményei és építményei, a Duna-deltától kezdve a forrásig, a Duna–Tisza találkozásáig, a Rába torkolatig, vízerőművektől gátakig, Duna menti városoktól árterekig.

A pályázók által beküldött szövegeket publikáljuk a  Litera erre az alkalomra létrehozott Duna-legendárium című oldalán! A folyamatosan épülő legendárium a mai magyar valóság és a modern városi élet irodalmi gyűjteményeként jeles kortárs szerzők, valamint tíz külföldi író Duna-legendájával bővül. A legjobb művekből angol nyelvű kiadvány készül „Legendary Danube” címmel, melyet a szintén a projekthez tartozó fotópályázat legkiválóbb művei gazdagítanak.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban modern Duna-legendák írása a feladat. A beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott tíz mű alkotója indulhat a második fordulóban, melynek célja, hogy a felkért kortárs alkotók műveinek egy-egy mondatához kapcsolódva – a Duna és a víz hasonlatánál maradva: a hullámok mozgását követve – kell újabb kisprózai szövegeket írniuk.

A beküldési határidő az első fordulóban: 2011. április 10.
Egy pályázó maximum 2 pályaművel indulhat!
Az első forduló ünnepélyes eredményhirdetése: A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, a négynapos budapesti könyvünnep záróeseményeként, a Duna-legendárium irodalmi est keretében, 2011. április 17-én, vasárnap, a Műcsarnokban.
A beküldési határidő a második fordulóban: 2011. április 30.
Terjedelem (mindkét fordulóban): 2 oldal (maximum 4000 karakter)
Kérjük, a következő emailcímekre küldjék a pályaműveket:
dunalegendarium@gmail.com és litera@litera.hu
Eredményhirdetés és díjátadás: 2011. június 4.

A legjobbak díja:
- A Litera kiemelt anyagként publikálja az írásokat.
- A legkiválóbb alkotás szerepel a júniusban megjelentetendő „Legendary Danube” angol nyelvű kiadványban.
- 1-3. díj: 100.000 forint.
A pályázatra beérkezett művek közönségszavazáson is részt vesznek, amely a Duna-legendárium saját oldalán zajlik, és az egyes művek melletti like-ok döntik el.
FOTÓPÁLYÁZAT

A Litera irodalmi portál a Hungarofest támogatásával meghirdetett Duna-legendárium projekt részeként fotópályázatot hirdet amatőr és profi fotósok számára, a Dunához, elsősorban a Duna budapesti szakaszához kötődő, legendákat idéző, történetet „elbeszélő” fotográfiák készítésére.

Olyan, nyomdai felhasználásra alkalmas, nagy felbontású, fekete-fehér fotókat várunk, amelyek a fotó eszközével „elbeszélnek” egy történetet, mögéjük képzelhető, megelevenedik bennük egy-egy Dunához kapcsolódó városi legenda.

A fotó megidézhet kitalált személyeket, ábrázolhat valós helyszíneket, épületeket, közlekedési eszközt vagy tárgyat. A kép hőse lehet például a dunai hajós, a horgász vagy pecázó ember, a révész, a hídmester, a víz- vagy hídmérnök, a gátőr, a matróz, a vízi rendőr, a hekksütő vagy vízi mentő, a hidrológus, a búvár, a vámos, a kabinos, a csónakmester, a fürdőorvos, lehet idegenvezető, parti vendéglős vagy akár a hídon sétáló szerelmespár, költő vagy környezetvédő... De kiindulópontot jelenthet egy helyszín, tárgy vagy szobor is, mint a hidroplán-felszálló, a vámházak vagy a turul, egy sziget, hajókikötők, dokkok, a Lánchíd oroszlánja, az Erzsébet híd íves tartószalagja, a vízen úszó bóják, a hajókon a vasmacska... Vagy épp a Duna alsó és felső szakaszának fantáziát megmozgató jellegzetességei, képződményei és építményei, a Duna-deltától kezdve a forrásig, a Duna–Tisza találkozásáig, a Rába torkolatig, vízerőművektől gátakig, Duna menti városoktól árterekig.

Beküldési határidő: 2011. április 10.
A beküldés módja:
- Kérjük, lépjen be a Facebookon a Duna-legendárium oldalra, és töltse fel fotóját a honlap üzenőfalára!
- Saját néven (ne álnéven) jelentkezzen be!
- Fotójának adjon címet, írja be fotója alá!
Képek száma: maximum 3 fotó
Formátum: jpg, jpeg képformátumok
Méret: Fotóját, kérjük, készítse olyan méretben és felbontásban, hogy a későbbiekben nyomdai felhasználásra alkalmas legyen (szélessége/hosszabb oldala: 3000px), DE a Facebookra kisebb méretben (1000px) töltse fel!
Technika: fekete-fehér
Zsűri:
a fotókat szakmai zsűri bírálja el
Összdíjazás:
- A helyezetteken kívül a kiválasztott legjobbak szerepelnek a „Legendary Danube” című angol nyelvű kiadványban honorárium ellenében
- 100.000 forint összdíjazás (3 díj)
- Közönségszavazás is lesz: a Facebook-oldalra feltöltött fotók mellett szereplő like-ok döntik majd el a végeredményt.

A Duna-legendárium oldala - Itt találnak minden pályázatokkal kapcsolatos friss hírt, itt olvashatják és láthatják a beérkező irodalmi pályaműveket, és itt lehet majd rájuk szavazni is (like gombbal).
A Duna-legendárium Facebook-oldala  - Híreket, friss információkat itt is olvashatnak, de a legfontosabb: a fotópályázatra nevezett alkotásokat ide lehet feltölteni, és a fotós pályázat közönségszavazása (like gombbal) is itt zajlik. 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr562767607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.