Olvass!

KönyvesBlog

Jennifer Egan regénye kapta a Pulitzer-díjat

2011. április 21. valuska

A Visit from the Goon Squad című regényével Jennifer Egan nyerte el pár napja az elbeszélő műfaj Pulitzer-díját.

A Pulitzer-díjakkal 1917 óta évente a legkiemelkedőbb újságírói teljesítményeket jutalmazzák az Egyesült Államokban, de az elismerést az újságírói műfajok mellett dráma, próza, költészet, klasszikus zene, történelem és életrajz kategóriában is kiosztják. A díjak nyerteseit hétfőn hirdették ki New Yorkban.

A 48 esztendős Egan irodalmi munkásságát méltatók a modern kori félelem és identitás szokatlan elbeszélésmódját emelték ki. Az író, aki idén az amerikai Országos Könyvkritikusok Körének díját is megkapta, korábban olyan művekkel vált ismertté, mint a The Invisible Circus, a Look at Me és a The Keep.

A Visit from the Goon Squad című könyve leginkább arról szól, hogy mennyire váratlan a változás, mindig valamiképpen megrendítő - magyarázta az írónő egy telefoninterjúban. Mint hozzáfűzte, regényét Marcel Proust Az elmúlt idő nyomában című monumentális munkája ihlette. "Proust könyve azt ábrázolta, hogy milyen megjósolhatatlan az idő munkája és bizonyos értelemben kifürkészhetetlen. Nem is kérdés, hogy egy ilyen díj elnyerése megjósolhatatlannak és kifürkészhetetlennek tűnik" - fogalmazott Egan.

A drámai Pulitzert Bruce Norris Clybourne Park című színműve nyerte el. A darab egy képzeletbeli chicagói környék, Clybourne Park egy házában játszódik, és két egymást követő generáció ki- és beköltözésén keresztül vizsgálja a középosztálybeli társadalmi változásokat.

"Mélyen meg vagyok tisztelve, és teljesen elképesztett, hogy megkaptam ezt az elismerést" - közölte a szerző, akit egy Maine állam partjainál fekvő szigeten ért a hír. Norris elsőként a chicagói Steppenwolf Theatre Company tíz évi támogatását köszönte meg.

A történelmi kategória Pulitzer-díját a Lincoln nézeteinek változását kutató Eric Foner The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery című munkája érdemelte ki. Az életrajzi Pulitzer az első amerikai elnökről szóló Washington: A Life című köteté lett, amelyet Ron Chernow írt. Mint a New Yorkban élő történész elmondta: hat éven át dolgozott az életrajzon, 35-40 ezer oldalnyi Washingtonról szóló munkát olvasott el, továbbá 125 olyan könyvet, amelyek kortársait és korának eseményeit mutatták be.

A költészet kategória győztese Kay Ryan lett The Best of It:  New and Selected Poems című kötetével.A zenei Pulitzer-díjat pedig Zhou Long Madame White Snake című operája kapta, amelynek ősbemutatóját 2010-ben tartották a Bostoni Operaházban. Az ősi kínai meséből merítő opera a keleti és a nyugati zenei hagyományokat vegyíti. A librettó Cerise Lim Jacobs munkája. (MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr32845111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.