Olvass!

KönyvesBlog

Semprún a szabadság és a kultúra harcosa

2011. június 08. .konyvesblog.

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író, Nicolas Sarkozy francia elnök, José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is méltatta a 87 évesen Párizsban elhunyt Jorge Semprún spanyol írót.

A világhírű szerző kedd este a francia fővárosban lévő otthonában halt meg.
Vargas Llosa úgy fogalmazott, hogy a spanyol író művei a XX. század rendkívüli testamentumaként maradnak fenn. Munkássága "élő örökség" a XX. század minden problémájával, amely a nácizmus elleni harctól a kommunizmus eltűnéséig tartott. Semprún azoknak az íróknak a sorába tartozott, akik még jobb emberré váltak "szörnyűséges időkben" - fűzte hozzá a Nobel-díjas perui szerző, akit szoros barátság fűzött spanyol pályatársához.

Európa és Spanyolország legnagyobb demokratái közé sorolta az elhunyt írót José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő, aki szerint Semprún a szabadság és a kultúra harcosa volt.

Egy tragikus korszak nagy alakjaként, a történelem és az irodalom káprázatos figurájaként méltatta Jorge Semprúnt "második hazájának" feje, Nicolas Sarkozy francia elnök. Közleményében úgy fogalmazott, hogy Semprún vezető alakja volt a XX. századdal foglalkozó íróknak. A politikus emlékeztetett az író sokszínűségére, hiszen regényíróként, költőként és forgatókönyvíróként is tekintélyt vívott ki magának. Sarkozy kiemelte, hogy Jorge Semprún a nácizmus és a Franco-rendszer harcos ellensége volt, idővel pedig Arthur Koestler és Boris Souvarine-hoz hasonlóan a marxizmussal is szembeszegült.

Semprúnnal "a kortárs irodalom egyik legeredetibb alakja távozott" - fogalmazott Alain Juppé francia külügyminiszter, aki mind Spanyolország, mind pedig Franciaország számára óriási veszteségnek nevezte az író halálát.

Semprún európaisága inspirációként szolgált az Európai Uniónak, az európai értékek védelmezőinek - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. "Az Európai Bizottság és a magam nevében együttérzésemet szeretném kifejezni Jorge Semprún családja felé" - írta közleményében Barroso. (MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr812968176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.