Olvass!

KönyvesBlog

Marék Veronika kegyetlen, szabad és bátor gyerekvilága

2011. december 19. m.anna

Van, aki nem ismeri Marék Veronikát? Megeshet. És olyan, akinek ne lenne személyes is merőse Boribon, Annipanni, Kippkopp, Laci és az oroszlán, a Csúnya Kislány, vagy legalább a Kockásfülű nyúl? Aligha. Marék Veronika 50 éve írta a legsikeresebb könyvét, amely Japánban is óriási siker lett.

A Laci és az oroszlán című képeskönyvet 1961-ben adták ki, és azonnal sikeres lett, majd nem sokkal később kikerült a frankfurti könyvvásárra is, ahol egy japán könyvkiadó munkatársának kezébe került. A férfi hazavitte a kedves, egzotikus mesekönyvet, lefordíttatta egy ismerősével, és hamarosan óriási kultusza lett Japánban a kis, piros, gömbfejű oroszlánnak, talán nem véletlenül. Marék Veronika legnagyobb, megismételhetetlen sikerének 2011-ben ünnepeljük az ötvenedik évfordulóját.

Nem ismerte az unalmat

Marék Veronika a középiskola elvégzése után egy amatőr marionett-társulat tagja lett, majd az Állami Bábszínház növendékeként keresztül-kasul bejárta az országot, figyelme azonban fokozatosan a gyermekirodalom,- és illusztráció felé fordult. Ahogy több interjúban is kifejtette, számára a báb, a társasjátékok, a mese, vagy a képeskönyv csak különböző arcai a gyermeki kreativitásnak: úgy nőtt fel, hogy nem ismerte az unalmat, mert testvérével és barátaikkal folyton elszórakoztatták magukat és egymást. Ahogy kiskorában a pesti társasház gyerekeinek mondta el az általa kitalált történeteket, olyan természetességgel kezdett el minden más gyermeknek is mesélni és rajzolni. Tizenkilenc évesen szinte még maga is alig nőtt ki a kamaszkorból, amikor kiadták első könyveit. Ezek azonban már érett, kész alkotások voltak, amelyek a mai napig nem veszítettek népszerűségükből, és változatlan formában jelennek meg újra és újra.

A Bem téri gyerekek volt az első gyermekkönyve, amelyet 1956-ban jelentetett meg az Ifjúsági Könyvkiadó, ezt a Boribon, a játékmackó követte 1958-ban, majd 1961-ben a Laci és az oroszlán. A Laci és az oroszlán kiadásakor az írónő mindössze 24 éves volt – nem is sejthette, hogy egyik legnagyobb sikerű meséjét tartja a kezében, amely ötven év múlva is ugyanúgy elbűvöli majd a gyermekeket, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. 1963-ban otthagyta a bábszínházat és szabadúszó íróvá, illusztrátorrá vált. A hatvanas-hetvenes évektől a magyar gyermekirodalom meghatározó, kikerülhetetlen alakja, aki olyan varázslatos, egyedi világot teremtett, ami nemcsak sikeres, hanem bátor és szokatlan is volt a maga újszerűségében.

Nincs erőzak, nincsenek gonoszok

Marék Veronika meséi nem csak azért olyan szerethetőek és fontosak, mert aranyosak, de pontosan bemutatják és leképezik a gyermekek magányos és kegyetlen, ám szabad, bátor világát. A főhősöket csúfolják, kiközösítik, félnek a sötétben, vagy nem tudnak kivel játszani: a könyvek nem hallgatják és mismásolják el a gyerekkorra jellemző fontos problémákat. Laci például nagyon félős: hogyan lesz belőle repülő, hogyan érné el az álmait, ha nem kapna segítséget egy képzeletbeli oroszlántól? Ez az oroszlán hiába kicsi és piros, valahogy mégis a kisfiú segítségére lesz. Ahogy a gyerekek által megműtött, felvágott hasú Boribon, a játékmackó sem megy világgá, hanem édesanya összevarrja, végül pedig megtalálja igaz barátját Annipanni személyében. Tipptopp, a gesztenyelány, aki képes lenne békává, pillangóvá vagy madárrá lenni, hogy valaki befogadja, rálel a hozzá hasonló Kippkoppra. A Csúnya Kislány sem tud csodát tenni, meg kell szeretnie a fürdést, a fésűt és a fogmosást, hogy a többi gyerek játsszon vele, és a Kockásfülű nyúl is mindössze repülni tud, a mindennapos és éppen ezért égetően fontos problémákat a saját erejében és mások jóindulatában bízva kell megoldania.

Marék Veronika pályájáról és hatalmas sikereiről szerte a világban még többet olvashatsz a Könyves 38. oldalán. A magazint már online is megtalálod ezen a linken.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr43463757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.