Olvass!

KönyvesBlog

Az Artist - A némafilmes a világhír előtt

2012. február 20. .konyvesblog.

A valóban némafilmként, művészetből és szenvedélyből leforgatott The Artist – A némafilmes két színész sorsát mutatja be, illetve, hogy a pénz, a hírnév és a büszkeség miként alakítják szerelmi történetüket.

1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, kinek élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást, és beleszeret Peppy Millerbe, a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába?

 

 

Mivel kedvenc filmes példaképei mind a némafilm korszakában kezdték pályájukat, a kémfilmparódiájaival eddig igazából csak Franciaországban nevet szerző Michel Hazanavicius már évek óta egy nagyszabású némafilmen törte a fejét. Aztán szép lassan elkezdett megvalósulni a szokatlan terv, kialakult a történet, lett helyszín és pénz is (a filmet amerikai szemmel nagyon kevés pénzből, 12 millió dollárból forgatták), nem utolsó sorban köszönhetően a kellően elkötelezett producernek, Thomas Langmannak.

Hazanavicius és csapata a hollywoodi némafilmes korszakról szóló filmüket a lehető legjobb helyszínen, Hollywoodban forgatták. Az álomgyárban volt is nagy csodálkozás, a rendező elmondása szerint folyamatosan jöttek a látogatók a forgatásra, egyfolytában csörgött a telefon, mégiscsak franciák csináltak fekete-fehér némafilmet Hollywoodról Hollywoodban. Az elkészült film viszont már nemcsak csodálkozást, hanem elismerést is hozott az alkotóknak. A brit BAFTÁ-n 12 díjra jelölték, amiből hetet meg is nyert, és ez bőven elég volt ahhoz, hogy máshol is kiemelten kezeljék az Artist - A némafilmest. A Golden Globe-on már a legjobb zenés film és vígjáték kategóriában győzedelmeskedett a film, és több helyütt is végső győztesként került ki a csatából a film főszereplője: Jean Dujardin. Mindezek után nem meglepő, hogy az idei Oscar-gála egyik legnagyobb esélyesével van dolgunk.

 „A némafilm egy olyan érzelmi moziélmény, amely valódi érzékelést kíván a közönség részéről: maga a tény, hogy nem kell szöveget befogadnunk, visszavisz bennünket egy olyan ősi útra, amely azon alapszik, hogy olyan érzelmeken keresztül dolgozzuk fel a látottakat, melyeket mi magunk hoztunk létre. Fantasztikus módja ez a filmkészítésnek.” – nyilatkozta a forgatókönyvíró-rendező Michel Hazanavicius.

A filmről további információkat találtok a hivatalos oldalon.

(X)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr64146937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.