Olvass!

KönyvesBlog

Philip Roth kiakadt a Wikipediára

2012. szeptember 09. .konyvesblog.

Philip Roth a The New Yorker magazinban közzétett nyílt levelében fordult a Wikipedia szerkesztőihez (a szöveg teljes terjedelmében itt olvasható): az író azt kérte tőlük, hogy a Szégyenfolt című regényéről szóló bejegyzésből töröljék azt a „téves állítást”, miszerint a művet „állítólag Anatole Broyard író élete inspirálta”.

Az író először közvetlenül a Wikipediát kereste meg, de azzal utasították el, hogy a módosításhoz „másodlagos forrásra” is szükségük lenne – önmagában az író szava nem volt elegendő. Ekkor döntött úgy Roth, hogy a nyilvánossághoz fordul.

A szerző szerint szó sincs arról, hogy Coleman Silk alakját Bayardról mintázta volna. A Szégyenfolt cselekményét, és így a főszereplő sorsának alakulását is Roth egyik barátjának, Melvin Tumin szociológia-professzor életének egyik mozzanata inspirálta. Tumint ugyanis – akárcsak Coleman Silket a regényben – igaztalanul rasszizmussal vádolták meg. Az író állítja: ez volt az, ami a Szégyenfolt megírására késztette, nem pedig Anatole Broyard élete, amelynek részleteiről ő maga alig tud valamit.

Sokan vélhetően azért vontak párhuzamot a Szégyenfolt főszereplője és Broyard között, mert mind a ketten olyan férfiak voltak, akik bár fekete felmenőkkel bírtak, de világos bőrszínűk miatt mindenki fehérnek nézte őket, és nem is tettek semmit azért, hogy eloszlassák ezt a tévhitet. Philip Roth egyébként nyilatkozataiban több alkalommal leszögezte, hogy hónapokkal a regényírás kezdete után értesült csak arról, hogy Broyard afroamerikai származású volt.

A Wikipedia szócikke azóta némiképp módosult, így az most már részletesen hivatkozik Roth nyílt levelére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr844764038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.