Olvass!

KönyvesBlog

Hatra szűkült a Booker-díjra esélyesek köre

2012. szeptember 11. Fleuriste

A Man Booker-díjra esélyesek köre hatra szűkült, miután a rangos elismerést odaítélő zsűri kedden közétette az úgynevezett rövidlistát. A szervezet honlapján elérhető adatok szerint a következő szerzők és könyveik kerültek fel a szűkített listára:

Tan Twan Eng – The Garden of Evening Mists
Deborah Levy – Swimming Home (And Other Stories)
Hilary Mantel – Bring up the Bodies
Alison Moore – The Lighthouse
Will Self – Umbrella
Jeet Thayil – Narcopolis

A lista meglehetősen vegyes abból a szempontból, hogy kis független kiadók könyvei ugyanúgy megtalálhatók rajta, mint a rövidlistákon már korábban is szereplő szerzők művei. Sőt, egy korábbi nyertes is ringbe száll az idei Booker-díjért, Hilary Mantel – aki egyébként a mostani bejelentés előtt az angol bukik egyik favoritja volt – ugyanis 2009-ben már elnyerte a díjat, mégpedig a Farkasbőrben című regényével.

Hilary Mantel, aki 2009-ben elnyerte a Booker-díjat (Man Booker Prize) Farkasbőrben című történelmi regényével, ismét bekerült a díjra esélyesek közé, ráadásul a történet folytatásával, a Bring up the Bodies című könyvvel.

A kedden nyilvánosságra hozott szűkített listán még Will Self Umbrella, Deborah Levy Swimming Home, Tan Twan Eng malajziai író The Garden of Evening Mists, az elsőkönyves Alison Moore The Lighthouse és Jeet Thayil indiai szerző Narcopolis című könyve szerepel.

Hilary Mantel három évvel ezelőtt Thomas Cromwell-trilógiájának első részével, a Farkasbőrben című regénnyel nyerte el az elismerést, és 2005-ben is szerepelt a szűkített listán Beyond Black című munkájával. Tan Twan Eng sem először versenyez a Booker-díjért: első regénye, a The Gift of Rain 2007-ben a jelöltek hosszú listáján szerepelt.

A többi szerző, köztük Self, akit a szervezők a kortárs irodalom radikális alakjaként jellemeztek, először került be a Booker-díjra jelöltek közé. Jonathan Ruppin, a Foyles könyvesboltok webszerkesztője a listát dicsérve hangsúlyozta: nem szabad alábecsülni a következetesen briliáns Hilary Mantelt, és Will Self túlszárnyalta önmagát az Umbrellával, de mégis Alison Moore remekére, a The Lighthouse-ra tippel, amelynek győzelme a független kiadók diadala volna. A bukmékerek kedvence ugyanakkor egyértelműen Hilary Mantel és Will Self.

A díjra csak olyan könyvek pályázhatnak, melyek szerzője Nagy-Britannia, Írország vagy a Brit Nemzetközösség állampolgára. A hatos körbe jutott író közül négyen britek, és van közöttük egy maláj (Tan Twan Eng) és egy indiai (Jeet Thayil) is.

A hat könyvet arról a hosszú listáról választották ki, melyet még júliusban hozott nyilvánosságra a szervezet. A kiválasztottak mindegyike 2500 fonttal lesz gazdagabb, a győztes pedig további 50 ezer font jutalomban részesül. Azt, hogy ki nyeri el végül a rangos elismerést, majd csak október 16-án, egy ünnepi vacsorán jelentik be.

Az 50 ezer fonttal (több mint 17,5 millió forinttal) járó Booker-díjat október 16-án adják át. A pénzjutalom mellett azonban a könyveladások komoly fellendülésével is jár az elismerés. A tavalyi díjazott, Julian Barnes The Sense of An Ending című kötete több mint 300 ezer nyomtatott példányban kelt el csak Nagy-Britanniában.

Az első alkalommal 1968-ban kiosztott Booker-díjat annak idején azzal a céllal hozták létre, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló presztízsű elismerésben. A kitüntetést a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok, valamint Írország és Zimbabwe azon állampolgára kaphatja, akinek angol nyelven íródott regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr664769452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.