Olvass!

KönyvesBlog

29 év késéssel itt a magyar Jedi visszatér

2012. október 20. -Szűcs Gyula-

fazekas-attila-a-jedi-visszater-elozetes-1-borito220.jpgA+
Fazekas Attila: A Jedi visszatér
Képregényfüzet, 1. rész

A Magyar Star Wars Klub speciális különszáma,
Budapest, 32 oldal,
kereskedelmi forgalomba nem került

Évtizedeket kellett rá várni, de megérte! 30 évvel azután, hogy Fazekas Attila a Mokép felkérésére, George Lucasék tudta nélkül megrajzolta a kultikus Birodalom visszavág-képregényt, majd a kétfüzetes Csillagok háborúját, elkészült a trilógia záródarabja, A Jedi visszatér is. Pontosabban a Jedi első része, mivel a régi Csillagok háborúja-duplafüzethez hasonlóan ezúttal is szét lett darabolva a jól ismert történet: a lezárást majd csak 2013-ban, a mozifilm 30 éves évfordulóján olvashatjuk.

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a mostani kiadvány is épp elég zavart okozott az Erőben. 30 évvel ezelőtt, a Birodalom visszavág 1982-es, januári magyar premierjére a Mokép az Ifjúsági Lapkiadó Vállalattal karöltve a Lucasfilm tudta nélkül, teljes illegalitásban hozta ki az első két mozifilm képregényváltozatát. A szerzői jogi háttér a rajongókat viszont a legkevésbé sem érdekelte: a Csillagok háborúja duplafüzet 1982-ben 700 ezer példányban fogyott el, ami azóta is megdönthetetlen rekordnak számít a magyar képregényiparban. (Akkoriban persze minden élelmes hazai cég a Csillagok háborúja-őrületen próbált meg nyerészkedni: a maszek szektor fröccsöntött Jedi-bábui, a külföldi magazinokból barbár módszerekkel összegányolt trafikos kártyák vagy a Novoplast bizarr Csillagok háborúja-társasjátéka a silány minőségük ellenére ma már limitált példányszámú, nem ritkán több tízezer forintot érő kelet-európai ereklyéknek számítanak a külföldi Star Wars-rajongók körében.)

fazekasstarwars510.jpg

A Lucasfilm és a Star Wars-képregények 80-as évekbeli kiadója, a Marvel idővel természetesen értesültek a Fazekas-féle illegálképregények létéről, de végül hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést. Többek között azzal a feltétellel, hogy a Jedi visszatérből már nem készülhet fekete-fehér füzet. Fazekas Attila persze még a 90-es években is kereste a kiskapukat: a Jedi a saját képregényújságjában, a Botondban jelent volna meg folytatásokban, de a Lucasfilm nem engedett, így az addig elkészült néhány képkocka a fiókban kötött ki. Mint például ez az emblematikus jelenet, ami végül kiszínezve a borítóra is felkerült:

jedi_preview.jpgA fekete-fehér Jedi visszatér-képregény ügyét csak 2007-ben olvasztották ki a karbonittömbből. Ekkor találkozott a Mester a hazai Star Wars rajongói klub vezetőjével, Barta Zoltánnál, aki végül fénykardpárbaj helyett hosszú tárgyalássorozattal érte el, hogy George Lucas rábólintson a Fazekas-féle képregényváltozatra, amivel végre teljes lehet a magyar trilógia. Az engedélyt nehezebb volt megszerezni, mint a Halálcsillag tervrajzait, mert a Lucasfilm kőkemény feltételeket diktált: a Jedi visszatér első füzete csak 500 példányos fanzin formátumban, a Magyar Star Wars Klub Starfighter klubújságának speciális különszámaként jelenhetett meg, ami sem a boltokban, sem a képregényes rendezvényeken nem árusítható, kizárólag a Star Wars klub saját rendezvényein, 1000 forintos darabáron.

Ez a szigorú megjelenési formátum elképesztően megosztotta a hazai képregényes társadalmat. Főleg a vidéki képregénygyűjtők és Fazekas Attila-rajongók akadtak ki azon, hogy a Jedi visszatér csak budapesti Star Wars-rendezvényeken beszerezhető, ráadásul a szervezők kezdetben még klubtagsághoz kötötték a vásárlás lehetőségét. A netes pengeváltások ellenére az október 13-ára a Lurdy Ház mozijába szervezett Star Wars klubnapra nagyjából 300 látogató ment ki, és a képregényből is ugyanennyi példány fogyott el. A hangulatra nem lehetett panasz: a rajongók hosszú sorokban és izzasztó jelmezekben várakoztak a névre szóló Fazekas Attila-szignókkal ellátott Jedi visszatér füzetekre (aki lemaradt a rendezvényről, a februári Star Wars klubnapon még lecsaphat a 200 megmaradt példány valamelyikére).

fazekasSW510A.jpg

A geek szubkultúra ekkora lelkesedése szívet melengető dolog, de hogy egy képregényközpontú Star Wars klubrendezvényt miért pont a kétnapos mangaőrület, a Mondocon és a vasárnapi Képregénybörze hétvégéjére kellett időzíteni, rejtély. De a fanyalgás helyett nézzük inkább a Jedi visszatér ínyencségeit!

Míg Fazekas Attila előző két képregénye olyan vicces félrerajzolások miatt volt emlékezetes, mint az ormányos wampa, a robotpáncélos Lendó Kelvisszián vagy a Star Wars-univerzumban sosem létező, diavetítő alakú robot, a frissen megjelent Jedi visszatér érdekessége az, hogy a filmek 97-es, felújított változata mellett a legendás kivágott jeleneteket is tartalmazza. Ilyen például Luke fénykardbarkácsolása, amikor üzenetet kap az apjától, Darth Vadertől:

lukard510Kb.jpg

A filmben nem láthattuk, de a Jedi visszatér regényváltozatában szerepelt az a jelenet is, amikor Luke Skywalker a rancor vermében először megpróbál visszakapaszkodni, de két jawa elkezdi ütögetni az ujjait, így visszazuhan a szörnyhöz:

fazekas-attila-a-jedi-visszater-elozetes-1-14.jpg

A képregényverzióba ezen kívül bekerült a tatuini homokvihar és az azt követő búcsújelenet is, amit a rajongók a zöld fénykard elkészítéséhez hasonlóan szintén csak a tavaly megjelent bluray gyűjteményben láthattak (a 83-as moziváltozatban itt egy űrbéli elköszönés volt, amit egyébként a Fazekas-féle változat is megmutat, rögtön a sivatagos jelenet utáni panelben).

homokviharbucsu510.jpg

A Jedi visszatér első felét minden rajongó ismeri. Javában épül a szétrágott almára hasonlító Halálcsillag Vol. 2.0, de ahhoz, hogy ezt is atomjaira robbanthassák a felkelők, hőseinknek, a Császár fürdőköpenyében kommandózó Luke-nak, a Jabba-bérencnek álcázott Landónak, a látszólag fogságba esett Csubinak és a fejvadászpáncélba bújt Leiának ki kell szabadítani a jégtömbbe fagyasztott barátjukat, Han Solót. Az akció sok-sok bénázás után végül sikerül, ráadásul a tatuini forróság és Jabba perverziója miatt a hercegnő is lecseréli a kényelmetlen vértet a kultikus aranybikinire, hogy aztán ő, a csempészek és C3PO a lázadók titkos találkahelyére induljanak, Luke és R2D2 pedig vissza Yodához, megtanulni az utolsó Jedi-leckéket és tisztázni végre az összes rokoni kapcsolatot. 

A Fazekas-képregény viszont a filmet kívülről fújó rajongóknak is okozhat még kellemes meglepetéseket, mivel a Mester azon túl, hogy megtartott egy-két klasszikus beállítást, jóformán jelenetről jelenetre újrarajzolta az eseményeket. Direkt azért, hogy a régen várt Jedi visszatér képregényváltozata ne a film legismertebb pillanatképeinek gyűjteménye legyen: "Az hogy egy filmkockát egy az egyben lerajzolunk, abból csak száraz, unalmas dolgok jönnek ki. A film mozgások sorozata, míg a képregényben állóképek sorozatából kell a mozgás illúzióját kelteni."

A fenti részletekből tökéletesen látszik, hogy míg Fazekas a 30 évvel ezelőtti képregényeihez csak a Birodalom visszavág forgatókönyvből, a Nyugatról becsempészett képes magazinokból és a moziban több-kevesebb sikerrel lefényképezett Csillagok háborúja-jelenetekből dolgozhatott, ma már extrákkal megpakolt dvd-kiadványok és a neten fellelhető, hivatalos fotók ezrei segítették a munkáját. Így most már végre Han Solónak is Harrison Ford-arca lett, míg korábban sokszor Fazekas másik híres sci-fi képregényhősére, Perseus kapitányra hasonlított.

A képregény Star Wars-kánonhűségét egyébként a magyar rajongói klub elnöke, Barta Zoltán személyesen felügyelte. A hétvégén szerencsére engem is megnyugtatott: folyamatosan egyeztet a Mesterrel a februárra elkészülő Jedi visszatér #2 képes forgatókönyvének legapróbb részleteiről. Így már most biztos, hogy Darth Vader nem fog Neeeeem!-et ordítani a Császár aknába dobásakor, a sokadszorra felújított filmváltozat Hayden Christensenje helyett pedig a régi Anakin Skywalker, azaz Sebastian Shaw szelleme fog feltűnni a képregény fináléjában.

returnvege510.jpg

A Fazekas Attila-féle, 1982-es Csillagok háborúja-képregényekről korábban itt írtunk a Könyvesblogon:

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr114847724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.