Olvass!

KönyvesBlog

Háy János az Európa Könyvkiadónál

2012. december 13. valuska

A Mélygarázs című könyvvel indítja az Európa Könyvkiadó Háy János-életműsorozatának megjelentetését. A regényt várhatóan 2013 áprilisában, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be a kiadó és a szerző. Háy János új regénye három ember - egy férfi és két nő - különálló és közös sorsáról szól. "A Mélygarázs egyben korkritika: számvetés azzal, ahogy élünk, szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel" - fogalmazott készülő könyvéről a szerző. Az Európa Könyvkiadó tervei szerint Háy János életműsorozatában évente váltják egymást az új és a korábban már közölt művek. Háy János elmondta, először a nagyobb közönségigényt kielégítő művek látnak majd napvilágot az életműsorozatban, például a Házasságon innen és túl, A bogyósgyümölcskertész fia, a Xanadu, a Völgyhíd, A gyerek, a Dzsigerdilen, ezt követik majd a drámák és a versek.

"Háy János az élő magyar irodalom kulcsfigurája, fontos és jelentős életműve van már, ráadásul régi barátság fűz hozzá" - indokolta az életműsorozatot Barna Imre, a kiadó igazgatója. Kiemelte, természetesen az Európa továbbra is a világirodalom kiadója marad, de az elmúlt időszakban megerősítették a kortárs magyar szerzők jelenlétét a kiadó profiljában. Az Európa adja ki például Várady Szabolcs, Lator László, Vámos Miklós, Szécsi Noémi, Kiss Judit Ágnes műveit is. 

Háy János 1960-ban született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-ig tanárként, 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott. A nyolcvanas évek első felében jelentkezett versekkel, első kötete Gyalog megyek hozzád a sétáló úton címmel 1989-ben jelent meg. A versek mellett ír kisprózát, regényt és drámát. Prózíróként a Dzsigerdilen című, török korban játszódó regénye hozta meg a szakmai és olvasói elismerést. Az elmúlt évtizedben drámaíróként is nagy sikert aratott. 

A Gézagyerek, a Herner Ferike faterja és a Házasságon innen és túl című darabjait számtalan nyelvre lefordították, sikerrel játszották a magyar színházakban, és külföldön is bemutatták.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr884963372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.