Olvass!

KönyvesBlog

Zuzanna és a világmindenség

2013. január 20. barraban

A
Jacek Dukaj: Zuzanna és a világmindenség, Fordította: Mihályi Zsuzsa

Typotex Kiadó, 2012, 247 oldal, 2500 Ft,

ELSŐ MONDAT: „Aztán eszébe jut, hogy ismeri ezt a várost – az álmaiból.”

A lengyel származású szerző első sci-fi-írása kamaszkorában fogant Stanislaw Lem bűvöletében, azóta pedig irodalmi díjak sorát nyerte el. A Zuzanna és a világmindenség komplex mű, gondolatisága messze túllép a történetmesélő szórakoztató irodalom sémáin: Dukaj világértelmező, jövőkutató, és általános, az emberi fajt érintő morális kérdések boncolgatója.

A távolabbi jövőben a 18 éves Zuzanna Klajn, aki számára mi sem természetesebb, mint hogy elhunyt és még meg sem született családtagokkal kommunikál (a regény világában ez a realitás), egy amulettet kap eltűnt édesapjától, akiről úgy tudta, réges-rég meghalt. A lány az ékszerrel a nyakában a titok nyomába ered, és hamarosan ráébred, apja a titokzatos Werner Intézet munkatársa volt, amelynek felkutatása közben Zuzanna egy rejtélyes városra bukkan... Dukaj a technológia fejlődésének kérdéseit, az emberi kapcsolatok ennek következtében történő változásait veszi górcső alá, és emeli már-már filozófiai szintre. Közben azon is eltöpreng, hogy az amerikai tömegfilmáradat hogyan emel normává viselkedést, nyelvet (Zuzannának a körülötte pezsgő történésekről gyakran filmcímek jutnak eszébe, vagy úgy viselkedik, olyan mozdulatokat tesz, mintha egy hollywoodi film szereplője lenne: nem beszélve Semmitmondó nyomozóról, aki „fogantatása előtt régi filmeket nézett”, és Raymond Chandler mintájára alkotta meg önmagát). Ez csak néhány tetszőlegesen kiemelt komponens Dukaj sűrű szövésű regényéből: olvasása nem könnyű feladat, de aki veszi a fáradtságot, katartikus élményben részesülhet. 

A cikk a Könyves Magazin 5. számában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr294976436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.