Olvass!

KönyvesBlog

Pornómaraton

2013. január 23. .konyvesblog.

B+
Halassy Andrea: Egy swinger nőci naplója

Konkrét Könyvek – The Sign Stúdió Kft., 2012 141 oldal

OLVASONK_SZERINT.JPG

Amikor a könyves.blog szerkesztőségében megmondtam, hogy melyik könyvért jöttem, az irodában lévő hat lány egyszerre kapta fel a fejét, hogy megnézzen. A szex hálás téma. A Halassy Andrea (ál)nevű szerző blogírásba fogott, hogy megossza a szvinger szcénában átélt kalandjait. A blognak a swingervagyok nevet adta. Bejegyzései igen tárgyszerűen írják le a szexuális együttlétek fizikai részleteit.

Egyik története kikerült az Index címlapra, azóta a blog rendkívüli látogatottságnak örvend. Csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel egy kiadó, aki üzleti lehetőséget lát a helyzetben és könyvet csinál a bejegyzésekből.
Valahol ezen a ponton vérzett el az ügy. Blogot írni könnyű, könyvet írni nehéz. Ezért - ha már mindenkép meg kell könyvesíteni egy blogot - a szerkesztőnek (Nyerges Tímea) nagyon ügyelnie kell, hogy a végtermék olvasható legyen. Ez nemcsak hogy nem sikerült, de kísérlet sem történt rá.

A könyv első harminc oldala a blogos és a szvinger élet előtti időket mutatja be, amikor a szerző felbomlott házassága után interneten keresett magának szexpartnereket. Az erre a célra szakosodott weboldalakon szinte kizárólag megnyerő, intelligens, jó humorú és határozott férfiakat találni, akikről öt-hat mondat csetelés után a másnapi randevú során még az is kiderül, hogy rendkívül jóképűek, remek szeretők és fantasztikus fizikai adottságokkal rendelkeznek intim téren. Az együtt töltött csatakos órák eget rázó orgazmusok sorozatával végződnek, de aztán valahogy mégsem kerül sor következő randira. Körülbelül oldalanként kerül bemutatásra egy-egy ilyen újabb kaland.

Majd nagyjából ugyanez történik a könyv gerincét alkotó következő száz oldalon is (ami már a blogból származik), de már szvingerklubokban, többesben. Eleinte férfi kísérőkkel fedezi fel a klubéletet a szerző, akik aztán valamiért lassan kikopnak, és a könyv végén már inkább egyedül látogatja a klubokat a hölgy. Felfedezi a vaginális, ezen belül külön a G-pontos, majd az anális orgazmust, sőt közben spriccelni is képessé válik, szakértője lesz a szájjal történő kielégítésnek (mindkét nemen) és a prosztata masszázsnak. És ebben nincs is semmi különleges, hiszen klubban ezek természetes készségnek számítanak. Az utolsó tíz oldal praktikus tanácsokkal lát el bennünket arra az esetre, ha kedvünk támadna ellátogatni egy ilyen intézménybe. Attól tartok, kevés olvasónak fog kedve támadni. A történet hiteltelen. Nemcsak a sok ellentmondás, a naivan eltúlzott képességek és a suta jelenetek miatt, hanem mert senkiről semmit nem tudunk meg a fentieken kívül. Teljességgel hiányoznak a jellemábrázolások, vagy bármiféle utalás a motivációkra, az előzmények bemutatása, egy-egy meglepőnek szánt esemény felvezetése, indoklása. A szereplők nem gondolnak és nem éreznek semmit, a szexen kívül nincsenek indulataik és szenvedélyeik.

A történet nem áll össze egésszé. A rövid epizódok közötti egyetlen összekötő kapocs jószerivel a szerző-nőci. Semminek nincs sem előzménye, sem folyománya.

A mondatok közötti, vagy azokon belüli nyelvi logika gyakran nehezen követhető, több bekezdést újra kellett olvasnom ahhoz, hogy megértsem, mi lehetett a mondanivaló. Stilisztikai eszközök hiányában az érzelmi vagy hangulati töltetre felkiáltójelek százai utalnak! (Sárbogárdi Jolán, szevasz.) Az olvasási élményt tovább rontja a szűkös szókészlet. Minden bekezdésben ugyanúgy hívnak minden testrészt és eseményt. Ezúton kérem a kényeztetés szó hatósági kitiltását az erotikusnak és irodalomnak vélt erotikus irodalomból.

Összességében igaz, hogy megfelelő társasággal megdöbbentően felszabadító élményt jelent egy-egy éjszaka egy szvingerklubban. Értékelem a nem titkolt küldetést: mutassuk be a klubok izgalmas életét, hogy talán ezzel is bátorítsunk másokat gátlásaik feloldásában és ártalmatlan titkos vágyaik megélésben. De ezt ne ettől a könyvtől várjuk.

Szerző: levinthebig

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr894972421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.