Olvass!

KönyvesBlog

Ki volt William Shakespeare?

2013. április 03. .konyvesblog.


Az 1850-es évek óta összesen 77 olyan szerző neve merült már fel, köztük például Francis Baconé, Edward de Vere-é vagy Christopher Marlowe-é a leggyakrabban, akikről tudni vélték, hogy valójában ők rejtőznek William Shakespeare neve mögött. A Cambridge University Press napokban megjelenő esszékötete ugyanakkor pontot igyekszik tenni a Shakespeare-vita végére, amellett érvelve, hogy az utókor által jól ismert verseket és drámákat csak és kizárólag William Shakespeare írhatta.

A kötet egyik szerkesztője, Paul Edmondson szerint a kutatók eddig homokba dugták a fejüket, mivel azt gondolták, hogy a szerzőséget kétségbe vonó állítások annyira nevetségesek, hogy azokat senki sem veszi majd igazán komolyan. Véleményüket akkor változtatták meg, miután az Atlanti-óceán mindkét partján mind több és több egyetemen foglalkoztak komolyabban azzal a gondolattal, hogy valójában nem is Shakespeare írta a neki tulajdonított műveket. További aggodalomra adott okot, hogy az interneten mind többen csatlakoztak ahhoz a nyilatkozathoz, amely ugyancsak a kétségeit hangoztatta az író kilétét illetően, és az már csak a hab volt a képzeletbeli tortán, hogy hasonló tematikára épült a 2011-es Anonymus című film is.

Az esszékötetben, melynek megjelenését Shakespeare születésnapja elé időzítették, összesen 22 kutató érvel amellett, hogy márpedig nem másnak, hanem Stratford-upon-Avon szülöttének köszönhetjük a remekműveket. Charles Nicholl például azt állítja, hogy bár Marlowe saját jogán is nagyszerű költő és drámaíró volt, ám felhívja a figyelmet arra, hogy 1593-ban meggyilkolták, éppen ezért már halott volt, amikor Shakespeare műveinek a többsége íródott. A kutató emellett gúnyt űz azokból, akik figyelmen kívül hagyják a halottkém jelentését, és azt állítják, hogy Marlowe csak megrendezte a saját halálát, ezzel igyekezvén elkerülni, hogy eretnekség miatt vád alá helyezzék.

Shakespeare személye mindazonáltal mindig is izgatta a kutatók fantáziáját. Egy friss tanulmány szerint például a Bárd nemcsak nagyszerű drámaíró volt, de szívtelen üzletember is, aki évekig a raktáraiban felhalmozott gabonakészletekkel spekulált, ezzel alapozva meg vagyonát, emellett pedig a maga idejében adócsalással is vádolták a hatóságok.

Forrás: Guardian, Huffington Post

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr235189065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.