Olvass!

KönyvesBlog

Elhunyt Sebők János

2013. április 25. .konyvesblog.

Hosszú betegség után április 20-án elhunyt Sebők János újságíró, szerkesztő. A musicpress.blog.hu szerint ő volt az első magyar rockújságíró, aki hazánkban nemzetközi színvonalú tanulmányköteteket tudott írni a kortárs könnyűzenéről: a nyolcvanas évek elején kiadott könyvei már precízek, alaposak, informatívak voltak (A Beatlestől az Új Hullámig – 1981, Magya-rock I-II – 1983/84), és ezt a színvonalat a 2000-es években A rock története és A magyarock története című – Jávorszky Béla Szilárddal közösen írt – sorozatában is képes volt tartani (ezekből 2005 és 2007 között két-két kötet jelent meg, de míg a magyar sorozat lezárult, addig a nemzetközi áttekintés csak a 70-es évek végéig jutott el).

Az 1980-as években a Világ Ifjúsága című lap munkatársa és rovatvezetője, az 1990-es évek elején pedig a Popcorn, a 100xSzép és Top Gun főszerkesztő-helyettese volt. 2000 és 2003 között főszerkesztőként dolgozott a Zene.net és a She.hu internetes portáloknál. Utolsó éveiben a Népszabadságban, a HVG-ben és a hvg.hu-n jelentek meg cikkei.

Sebők János már a nyolcvanas években – ahogy a rá emlékező hvg.hu-s cikk megjegyzi – „a rockzene egyik hazai zászlóvivője lett, általában véve az ifjúsági zenéké, beleértve az egyenesen tilalmazott punkzenét is. Ez folyamatos konfliktusokkal járt, hiszen az akkori hatalom a Sebők János által mutatott valóságot nem akarta látni – tulajdonképpen nem szívelte az ifjúsági zenét, talán mert abban ő is önálló, azaz tőle független ifjúságot látott –, ezért az időközben sokkötetessé vált „rockújságírónak” a cikkei letiltásától a rendszerellenességi perig mindenben része volt”.

Jávorszky Béla Szilárd egy tavaly megjelent interjúban azt mondta, hogy rocktörténésszé válásában fontos szerepet játszott Sebők János, akinek a nyolcvanas években megjelent könyvei meghatározó élményt jelentettek számára. „’90-ben találkoztam vele először újságíróként, és kiderült, hogy sok mindent hasonlóan látunk. 2004-ben aztán ő vetette fel, hogy a Rock and Roll 50 éves évfordulóján – ami egyébként kérdés, hogy honnan számítjuk: Elvis Presley első kislemezétől (’54 júliusa), vagy Bill Haley Rock Around The Clock-felvételétől (’54 április) –, hogy a Népszabadság hétvégi mellékletében cikk-sorozatot írjunk a Rock and Roll kultúrtörténetéről. Ennek akkora sikere lett, hogy végül több közös rocktörténeti kötet követte” – nyilatkozta akkor Jávorszky.

Sebők János búcsúztatására május 4-én kerül sor szülővárosában, Kunszentmártonban, a Felső-temetőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr395245930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.