Olvass!

KönyvesBlog

Levehetik a Tótékat a moszkvai Osztrovszkij repertoárjáról

2013. május 01. .konyvesblog.

Elképzelhető, hogy utoljára játszották a múlt vasárnap Örkény István Tóték című darabját a moszkvai Osztrovszkij-színházban, amelynek új igazgatója egyelőre nem fedte fel terveit.

A drámát 7 éve mutatták be először a Moszkvai területhez tartozó teátrumban, és azt rendszeresen játszották. A közelmúltban azonban Szergej Bezrukov orosz sztárszínész személyében új igazgatót neveztek ki a teátrum élére, így bizonytalanná vált a társulat, a repertoár, és benne a Tóték sorsa is – mondta el Tatyjana Voronkina, az Örkény-színmű oroszra fordítója az MTI-nek.

„Úgy játsszátok a darabot, mintha utoljára adnátok elő!” – kérte Valentyin Vareckij, a mintegy 70 fős társulat főrendezője a szereplőket a vasárnapi előadás előtt. A Tótékat Örkény István születésnapja tiszteletére, egyéves kihagyás után tűzték ismét műsorra.

Az előadás a nézők véleménye szerint kivételesre sikerült. „Mintha az életükért játszottak volna, katartikus élmény volt” – értékelték többen, közöttük Tatyjana Voronkina műfordító is az Osztrovszkij színészeinek játékát.
A fellépés után, még mindig felfokozott hangulatban megszólaltak a színészek is. „Nemcsak az országban, hanem színházban is ilyen feszült a helyzet, ezért minden előadást úgy játszunk, mintha utoljára tennénk” – mondta Jurij Finyjakin, aki Varró őrnagyot alakítja a darabban. „Örkény zseniális dramaturg, ezért egyetlen szerep sem mellékes, és azokban annyi mindent fel lehet fedezni” – vélekedett Vlagyimir Baldov, Tomaji plébános megformálója. Grigorij Firszov, a postás alakítója szerint igenis el lehet titkolni a rossz híreket. Néha jóindulatból okoznak fájdalmat az emberek.

„Örkény nagyon pontosan megértette és megírta a Tótékban azt, amit Shakespeare Hamlettel mondatott ki, hogy kizökkent az idő. Szerintem a színházunknak az a feladata, hogy felállítsuk a diagnózist, és a közönség maga jöjjön rá, hogyan lehet a Tótékban ábrázolt betegséget gyógyítani” – vélekedett a Cipriani professzort megformáló Vlagyimir Sztarosztyin. „Tóték családtagjainkká váltak, a darab az életünk részévé vált, el sem tudom képzelni, hogy ezt a darabot kidobják a repertoárból” – mondta Olga Scselapina, aki Gizi Gézánét, a rossz hírű nőt alakítja.

Az előadás után Valentyin Vareckij főrendező szobájában gyűltek össze a színészek. Szobájának falán Örkény Istvánt Jurij Tovsztonogovval együtt ábrázoló fotó látható. A híres rendező a szentpétervári Nagy Drámai Színházban a hetvenes években állította színre a Tótékat.

„Akkor még minden mondatért meg kellett harcolni a rendezőnek a cenzúrával” – magyarázta Vareckij, aki 1979-ben olvasta először a Tótékat, de a darabot csak 2006-ban sikerült színpadra állítania az Osztrovszkij-színházban. „Van a rendezéseim között néhány előadás, amelyeket nem szégyellek, az egyik a Tóték. Most azért harcolunk, hogy ne csak a társulat, hanem ez a darab is megmaradjon. Csak remélhetjük, hogy nem a haszonkeresés, hanem a művészet fog győzni a színházban” – hangoztatta a főrendező.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr385259994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.