Olvass!

KönyvesBlog

A trieszti San Marco kávéház megmentéséért küzd Magris

2013. május 30. .konyvesblog.

Veszélybe került a trieszti Caffè San Marco jövője, ahol – annak fénykorában – olyan irodalmi nagyságok kevergették a feketét, mint James Joyce vagy az olasz Italo Svevo.

„A San Marcóban diadalát üli a hús-vér sokféleség. Kiöregedett tengerészkapitányok, vizsgákra készülő és szerelmi manővereket tanulmányozó diákok, a külvilágról tudomást sem vevő sakkjátékosok, kíváncsi német turisták az irodalmi törzsvendég-kicsiségek és nagyságok emlékét őrző táblácskák előtt, szótlan újságolvasók, bajor sörhöz vagy friuli borhoz húzó víg kompániák, cudar időket panaszló ráncos öregek, nagyképű hőzöngők, meg nem értett zsenik, egy-egy tökkelütött yuppie, dugók, amint díszlövésforma nagyokat durrannak, kivált, mikor a hamis címekre – így például a nem létező diplomájára – hivatkozó üzérkedéseiért bírói figyelmeztetésben részesített Bradaschia doktor egyszer csak se szó, se beszéd, meghív valaki mellette ülőt vagy közelébe kerülőt egy italra, és ellentmondást nem tűrően odaszól a pincérnek, hogy írja az egészet az ő számlájára.”

A fentieket az író Claudio Magris vetette papírra (a teljes cikk, Barna Imre fordításában az alábbi linken érhető el), aki maga is Trieszt szülötte, és előszeretettel dolgozik a San Marcóban. Hogy ez a jövőben is így lesz-e, az azonban most nagy kérdés.

A kávéházat a legutóbbi időkig igazgató Franco Filippi ugyanis tavaly elhunyt, sokan pedig attól tartanak, hogy a tulajdonos Assicurazioni Generali (AG), amely máskülönben Olaszország legnagyobb biztosítótársasága, bezáratná a létesítményt, vagy gyökeresen átalakítaná annak arculatát. Közéjük tartozik Magris is, aki a Corriere della Serában megjelent szenvedélyes hangvételű cikkében a Caffè San Marco megmentéséért emelte fel a szavát.

Az író arra kérte a tulajdonosokat, hogy mentsék meg a kávéházat, amely világszerte híres a történetéről és békés, írásra, olvasásra, beszélgetésre csábító atmoszférájáról. Hozzátette, ha étteremmé vagy más hasonló létesítménnyé alakítanák a kávéházat, az ugyanúgy a bezárását jelezné.

A Caffè San Marco 1914 januárjában fogadta az első vendégeket, ha fennmarad, jövőre ünnepelné a város a kávéház megnyitásának századik évfordulóját.

Forrás: Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr205333371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.