Olvass!

KönyvesBlog

Tasnádi István kapta az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjat

2013. június 08. .konyvesblog.

Tasnádi István: A kőmajmok háza

Pozsonyi Pagony, 2012, 88 oldal, 2650 HUF

A könyvhét nyitónapján adták át az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjait is. Az elismerést Tasnádi István A kőmajmok háza című könyvéért (Pozsonyi Pagony), Kárpáti Tibor Szabó T. Anna Tatok tatok című könyvének (Magvető) illusztrálásáért, Szabó T. Anna Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének (Vivandra) fordításáért, valamint Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor életműve, munkássága elismeréséül vehette át.

A kőmajmok háza egy tíz év körüli, asztmás fiúról, Kornélról szól, aki egyedül él az anyjával egy pesti bérházban. Apját nem ismeri. A kötet fülszövege szerint a nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról és egyéb furcsa lényekről beszél. Gyuri tizenkét év körüli, vagány és nyughatatlan srác, nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél, egy pesti bérházban tölti a vakációt, leginkább barátjával, a házban lakó Tomival ütik el az időt. Együtt csavarognak a nyolcvanas évek Budapestjén: beszöknek a Szikra moziba, bámulják a légiparádét, fociznak, bandáznak. A két fiú története a könyv végén összefonódik.

Gombos Péter a díjkiosztón elmondott laudációjában ötletesnek nevezte, ahogy A kőmajmok házában az apa és a fiú története párhuzamosan fut, majd összekapcsolódik, ráadásul a regény így egyszerre lesz nagyon mai, modern, ugyanakkor retró is, hitelesen megidézve a még piros nyakkendős, de már csavarós fagyis, poptarisznyás, „birodalom visszavágos” nyolcvanas évek összehasonlíthatatlan légkörét. A regény néhol már-már fantasyszerű motívumai ráadásul jól illeszkednek a 21. századi magyar helyszínbe, a „kőmajmok háza” miliőjébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr635351180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.08. 16:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.