Olvass!

KönyvesBlog

Könyvet a Google Playből

2013. július 19. .konyvesblog.

Végre az olvasnivaló is megérkezett a Google Play áruházba! Mostantól Magyarországról is válogathatunk könyveket okostelefonra, tabletre, iPhone-ra, iPadre és asztali gépekre „a világ legnagyobb e-könyvesboltjából”. Már egy kattintással megszerezhetjük a világirodalom bármelyik klasszikusa, vagy mások kedvenc papírkötéses bestsellerét. A megvásárolt könyvek olvasásához internetkapcsolat sem szükséges, és amint belépünk saját Google fiókunkba, a telefonunkon vagy a tabletünkön azonnal megtaláljuk az olvasmányt. Egyelőre csak a nemzetközi könyvkínálat elérhető, de remélhetőleg hamarosan magyar kiadók is csatlakoznak a szolgáltatáshoz. Addig is kiválogattunk néhány könyvet a kínálatból, az 1800-as évek Southforkjától a rohanó időig.

xca9cCLGGswC.jpgA Legkeresettebb szekcióbók például az amerikai Philipp Meyer második regényét, a The Sont, ami egyrészt fejlődésregény, másrészt a hatalom árának (értsd. véres árának) portréja. A nagy amerikai nyugaton járunk, amit a McCullough családban vadként szokás emlegetni. A texasi köztársaság első fiúgyermekét elrabolják a komancsok, de persze csak azután, hogy romba döntötték a családi birtokot, és lemészárolták a hasztalan fehérnépet. A fiú hamar belerázódik az indiánélétbe, a törzsfőnök fiának is fogadja, ám amikor betegség, éhínség és felfegyverzett fehér férfiak serege tizedeli a törzset, olyan egyedül marad, mint kezdő indián fejdíszén a madártoll.A McCullough-ék szerelmet, becsületet, és saját gyerekeiket áldozzák fel, hogy családjuk legyen a leghatalmasabb egész Texasban, még a farm-és az olajbizniszbe is beszállnak, de végül szembe kell nézniük választásuk következményeivel. Ez eléggé úgy hangzik, mintha Meyer megírta volna 1849 Dallasát. (Meyer első regénye az American Rust 2011-ben felkerült a Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díj longlistjére. Erre a díjra jelölték 2010-ben Barnás Ferenc Kilencedik című regényét is.)

64qus2aFmkUC.jpgA National Book Award-nyertes Hadd forogjon a nagyvilág szerzőjének, Colum McCann-nak legújabb regényét, a TransAtlantic-ot értelemszerűen az Új fikciók között találjuk. Oprah szerint ez McCann legáthatóbb, legéleslátóbb regénye, és ki ne hinne neki? Új-Fundland az 1900-as évek elején, Dublin az 1800-as évek közepén, New York az 1990-es évek végén. Két pilóta, a nemzetközi előadókörúton lévő Frederick Douglass, és egy amerikai szenátor az észak-ír zűrzavarban. Látszólag semmi közös nincs bennük, valójában egy nő. Illetve négy. Egy ír szobalány leszármazottainak élete tart tükröt a lábuk közt elhúzó viharos századok elé. McCann ugróiskolaként használja az időt, és ismét bebizonyítja, hogy ő generációja egyik legizgalmasabb szerzője.

TukSlO1dnogC.jpgAz Új nem fikciók közül választhatjuk például Claudia Hammond Time Warped című könyvét, amin már csak azért is megakad a szem, mert a borítója kísértetiesen hasonlít Márai Sándor Hallgatni akartam című könyvének borítójához. Miért gyorsul fel az élet, ahogy öregszünk? Miért ketyeg gyorsabban az idő a fejünkben, mint a faliórán? Uralja az életünket, de mennyire értjük az időt? Egyáltalán lehetséges átprogramozni az agyunkat, és javítani az idővel való kapcsolatunkon? Hammond már-már science fictionbe illő kérdéseket feszeget, sőt még egy Michel Siffre nevű francia tudóst is bemutat, aki 1962-ben két hónapott töltött teljes elszigeteltségben egy barlangban. Mivel a barlang nem volt se szellemjárta, se mutáns lényektől hemzsegő, az írónő kénytelen volt arról írni, hogyan menedzseljük hatékonyabban az időnket. Persze csak azután, hogy mertünk sebezhetőek lenni!

Ha azt valljuk, hogy régen minden jobb volt, akkor válogassunk az Angol klasszikusok, vagy a Kiemelt szerző (most épp Agatha Christie) szekcióból.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr275414653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.