Olvass!

KönyvesBlog

Egy könyvtári dolgozó megtévesztése, a tettes a gyáva Jonathan Franzen

2013. július 22. .konyvesblog.

gwbfranzen.jpgJonathan Franzen az UCSC-n (a kép forrása)

Jonathan Franzen megpróbált kikölcsönözni pár filmet az Kaliforniai Egyetem (UC) Santa Cruz-i campusának könyvtárából, megtévesztve az ott dolgozó egyetemistát, ám amikor az olvasójegyét kérték, inkább lelépett. Legalábbis a Full Stop nevű irodalmi oldal szerkesztője ezt állítja. Franzen természetesen mindent tagad.

Jesse Montgomery pár napja a kaliforniai egyetem Santa Cruz-i ebédlőjében üldögélt, és hangos eszmecserét folytatott egy barátjával Jonathan Franzen Farther Away című esszékötetéről. Akkor még nem is sejtette, hogy hamarosan meglepő jelenet játszódik majd le a szemei előtt. Nagyjából háromnegyed háromkor Montgomery már az egyetem könyvtárának médiatermében tartózkodott, hogy kikölcsönözze a Repo Man című filmet (az nem derült ki, hogy az eredetit, vagy az adaptációt). A sztori idáig akár egy vasárnap délután sugárzott tinisorozat random epizódja is lehetne, de most jön a csavar. A semmiből felbukkant egy férfi, aki egy volt a millió észak-amerikai közül, aki épp úgy néz ki, mint a „Nagy Amerikai Regényíró”. A szemüveg, a borosta, de főleg a "tapintható, elutasító intelligencia" megerősítette, hogy ez a Jonathan Franzen bizony az a Jonathan Franzen. Montgomery még egy közeli számítógép elé is leült, hogy egy gyors arcellenőrzéssel igazolja gyanúját. Pár másodperccel később a 2001-es National Book Award győztese csalárd kísérletbe kezdett, hogy filmeket kölcsönözhessen a könyvtár audiovizuális részlegéből, és „megtévessze a kaliforniai államot”.

Franzen odalépett a pulthoz, és megkérdezte, hogy kikölcsönözhetne-e néhány filmet. Professzor?, kérdezett vissza a kölcsönzésért felelős egyetemista. Franzen akár fel is háborodhatott volna, amiért nem ismerték fel, ehelyett azt válaszolta, hogy nem tanár, hanem másoddiplomás képzésben résztvevő diák.  Ám amikor az igazolványát szerették volna látni a kölcsönzéshez, csak annyit mondott, „Oh, hm, nem. Visszajövök később”. Montgomery követni kezdte Franzent, aki állítólag hamar kiszúrta, hogy egy diák sólyomként köröz körülötte, és felszívódott. Montgomery a számítógépterembe ment, ahol beszámolt a történtekről (a második bekezdésben említett) barátjának. Egy utolsó arcellenőrzés után kérdés sem fért hozzá, hogy a gaz megtévesztő nem volt más, mint Jonathan Franzen. Az idő délután három körül járt. Montgomery további kutatása megállapította, hogy az írónak van egy lakása Santa Cruzban, és az egyetem egy bebútorozott irodát is fenntart számára a campuson. Ráadásul Franzen szerint az egyetem remek hely az írásra, főleg a nyári hónapokban, amikor a campus csendes, és a reggelek gyakran ködösek. 

Kapcsolódó anyagok:

Jonathan Franzen, a netgyűlölő sztáríró

Franzen akaratán kívül írta meg a Nagy Amerikai Regényt

Miért próbálta volna Jonathan Franzen manipulálni a könyvtárban dolgozó egyetemistát? Milyen filmeket akart kikölcsönözni? Miért nem talált ki jobb választ a "visszajövök később" helyett? Vajon egy újabb Greatful Dead-ereklyét akart a gyűjteményébe? (Franzen köztudottan nagy Grateful Dead-rajongó, az egyetemi könyvtár pedig otthont ad a zenekar archívumának állandó kiállítóhelyet biztosító Dead Centralnak.) Megannyi kérdés merült fel az eset után, a Full Stop pedig felajánlotta az írónak, hogy mossa tisztára a nevét, méghozzá egy madármegfigyeléső túrán, amit az oldal ornitológusa, Peter Nowogrodzki vezetne.

Az NPR kérdőre vonta Franzent, aki kissé mogorván válaszolt. Azt beismerte ugyan, hogy valóban járt az egyetem médiacenterében, de szerinte a Montgomery által leírt párbeszéd teljesen pontatlan. Sosem állította, hogy diák, de van érvényes könyvtári olvasójegye, ugyanis a Cowell College tagja. A Full Stop szerkesztősége most arra kíváncsi, hogy az NPR miért nem jelentette meg Franzen teljes nyilatkozatát, és miért csak ezt a pár sort emelte ki belőle. A madárlesre való meghívásuk ennek ellenére továbbra is áll. 

Forrás: FullStop

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr585418254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.