Olvass!

KönyvesBlog

Franzen: Jeff Bezos az apokalipszis egyik lovasa

2013. szeptember 15. .konyvesblog.

A Guardian pár napja megjelentetett egy hosszú, de nagyon érdekes esszét Jonathan Franzen tollából. (Interjúnk vele itt.) A what’s wrong with the modern wold (mi a baj a modern világgal) című írásban a szerző az internetet, a technológiát, és napjaink irodalmi kultúráját veszi górcső alá. Beszél következő könyvéről, a The Kraus Projectről is, ami új fordításokat tartalmaz majd Karl Kraus műveiből, természetesen Franzen jegyzeteivel. Az esszé legérdekesebb része mégis az, ahol az Amazon kerül kereszttűzbe.

Franzen szerint Jeff Bezos, az Amazon alapítója, "lehet, hogy nem az antikrisztus, de biztosan úgy néz ki, mint az apokalipszis egyik lovasa". Az Amazon egy olyan világot akar, ahol minden könyv magánkiadásban, vagy általuk publikálva jelenik meg, ahol az olvasók az ő kritikájuk alapján választják ki az olvasnivalót, és a szerzők felelősek a saját promóciójukért. Ez a világ pedig dicsekvők, a Twitter-felhasználók és az ostobán, céltalanul szónokolók hullámát indítja majd el, és azokét a pénzes emberekét, akik fizetnek valakinek azért, hogy ötcsillagos értékelések százait gyártsa le nekik. Franzen arra kíváncsi, hogy mi történik azokkal, akiknek a dicsekvés, a tweetek és az üres szónoklatok csak a társadalmi szerepvállalás elviselhetetlenül sekélyes formái. Mi történik azokkal, akik ma nyomtatott világ csendjében és állandóságában mélyebb, egyéni kommunikációra vágynak? Azokkal, akiket az írók iránti szeretet formált, azon írók iránti, akik még akkor publikáltak, amikor volt valamiféle minőségellenőrzés, és az irodalmi hírnév is többön múlott, mint hogy milyen hangosra sikerült az önpromó?

A kérdések adottak, most az Amazonon a sor a válaszadásra.

Forrás: Salon

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr305515046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.