Olvass!

KönyvesBlog

A magyar irodalom legjava 140 karakterben

2013. szeptember 18. .konyvesblog.

twitter_irodalom copy.JPG

Brit tudósok megállapították, hogy sok honfitársuk nem mond igazat, amikor arról kérdezik, olvasta-e ezt vagy azt az alapkönyvet. Hogy egy kicsit megkönnyítse a füllentők dolgát, a Telegraph összeszedett néhányat Az Irodalom Nagy Klasszikusai közül, és egy tweetnyi terjedelemben foglalta össze a tartalmukat. A Könyvesblog szerzői 140 karakteres magyar könyvismertetőkkel próbálnak segíteni a rászorulókon. Kommentben várjuk a ti ötleteiteket, mert szeretnénk ennek egy igazán nagy gyűjtést csinálni! 

Kiskamaszok nem adják a játszóterüket. A csapat hősének áldozathozatalával végül győznek, mégis a kapitalista fejlődésé lesz az utolsó szó. (Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk)

Négy férfi beszélget a kocsmában. Felnyomják őket a nyilasoknál, de mindannyian bizonyítják emberségüket, a főnyilas elmélete megbukik. (Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét) 

Egy ember kihasznál és megdug egy másikat, aki ugyanezt teszi a következővel. A végén a kör bezárul, lehet, hogy hamarosan mind meghalnak. (Kornis Mihály: Körmagyar)

Pacsirta vidékre utazik. A szülei felszabadulnak a csúnyasága alól. Az apja elmegy kanzsúrozni, berúg és óbégat. A galamb megdöglik. (Kosztolányi Dezső: Pacsirta)

Jön a török. Velük Jumurdzsák is. Elrabolják Gergőt, Vicuskát és a lovat is. A sereg Eger várát ostromolja. A támadást visszaverik, a fiú hazakerül. (Gárdonyi Géza: Egri csillagok)

Kárász Nelli nem tud elegyedni. Férje, Takaró Sanyi olyan, mint a pokróc. Nellit szinte megfojtja a házasság, így végül ő fojtja meg Sanyit. (Németh László: Iszony)

Bátky János megismerkedik a donkihótos Owen Pendragonnal, aki Walesbe hívja. Eileen St. Claire, a femme fatale itt kis híján megöli őket. (Szerb Antal: A Pendragon legenda)

Nyilas Misi, pakkot kap, magántanár lesz, elveszti reskontót, de ártatlansága megmarad. Debrecen kemény hely, felkészül Sárospatak. (Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig)

Meghal a kőszívű, de dúl a rút viszály. A forradalom megeszi gyermekeit. Ödön és Richárd túléli, Jenő nem. Haynau győz, de aztán mégsem. (Jókai Mór: A kőszívű ember fiai)

Müncz otthagyja egy árva csecsemő fölött Szent Péter esernyőjét. Csodák történnek, az örökséget rejtő ernyőnyél elég, de Gyuri azért elveszi Veronkát. (Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője)

Jancsiból János lesz, Iluskából tündérkirálynő, a boszorkány meghal, a madarak kirepülnek. Egyszer élünk, avagy a tenger azon túl tűnik semmiségbe. (Petőfi Sándor: János vitéz)

Bébé katonaiskolába megy. Medve megszökik. Schulze, csuklógyakorlat, sár és hó. Medve könyvet ír, Bébé olvas és ír, Szeredy az uszodában. (Ottlik Géza: Iskola a határon)

Pórtelky Magda szeret bálozni. Nem szerelmes, de férjhez megy. A férje alispán nem lesz, de öngyilkos igen. Újraházasodik, közönybe süpped. (Kaffka Margit: Színek és évek)

Tizenkilenc éves parasztlány pesti polgárcsaládhoz szegődik. Emberszabású robotgép. Egy éjjel leszúrja gazdáit, tettére racionális ok nincs. (Kosztolányi Dezső: Édes Anna)

Most ti jöttök! 140 karakterben jöhet a magyar irodalom legjava!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr335515267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Könyves Blog: A magyar irodalom legjava 140 karakterben 2013.09.18. 14:11:37

Ezt a bejegyzést ajánlottuk az Utóiskola blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.