Olvass!

KönyvesBlog

Donau Lounge - Irodalom és kultúra a Duna-térség országaiból

2013. november 19. .konyvesblog.

A Publishing Hungary Program következő állomása november 21-24. között a Bécsi Nemzetközi Könyvvásár (BUCH WIEN) lesz, melyen hazánk második alkalommal képviselteti magát. A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs évek óta következetesen foglalkozik a Duna-térség kulturális összefüggéseivel. Az intézet által létrehozott kooperációs platform, a Dunai Kulturális Klaszter (Danube Cultural Cluster) eddigi legnagyobb vállalkozása a DONAU LOUNGE program, amely összhangban van az EU Duna Régió Stratégiájával is.

A DONAU LOUNGE keretében immár második alkalommal találkozhat a bécsi közönség a régió íróival, a legújabb művekkel és a Dunához kapcsolódó aktuális témákkal a BUCH WIEN nemzetközi könyvvásáron. A DONAU LOUNGE saját standdal jelentkezik, ahol a programok túlnyomó része zajlik majd, s ahol szinte minden Duna-menti országból lesznek vendégek. A tartalom és a lounge arculata egyaránt ugyanazt a célt követi: a szervezők a kultúrán keresztül szeretnének több párbeszédet, több toleranciát és több együttműködést a Duna-térségben.

A DONAU LOUNGE időközben a folyón magán messze túlmutató kulturális védjeggyé is vált, hiszen az év folyamán Lembergben (Ukrajna) és Marosvásárhelyen (Románia) is vendégeskedett, 2014-ben pedig Bukarestben, Ulmban, Lembergben és ismét Bécsben kerül majd megrendezésre. A színpadon ezúttal 11 Duna menti ország 40 szereplője fordul meg, de a felolvasásokon kívül pódiumbeszélgetésekre is sor kerül majd. Megtudhatjuk, hogy mik azok a bécsi „irodalmi hangséták”, beszélgetünk a térség kulturális egyet- és félreértéseiről, megkezdjük a száz évvel ezelőtti első világháborúra történő emlékezés-diskurzust és bemutatkozik a „Duna” Írói Ösztöndíjas Program is.

Az irodalmi életet a Duna-térségből ezúttal Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Magyarországról érkező írók képviselik.

A magyar irodalmi és szellemi életet Kemény István, Schein Gábor, Kulcsár Szabó Ernő, Darvasi László, Spiró György és Buda György képviselik majd, Bánffy Miklós művét pedig Oplatka András mutatja be a DONAU LOUNGE programjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr185643896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.