Olvass!

KönyvesBlog

Új könyv jelent meg a tömeggyilkos Breivikről

2014. február 10. .konyvesblog.

A legkeményebb, amit valaha írtam - Åsne Seierstad ezekkel a szavakkal jellemezte új könyvét, amely a 77 rendbeli gyilkossággal vádolt, majd 21 évnyi, meghosszabbítható börtönbüntetésre ítélt Anders Breivik életéről szól. (A norvég újságírónő néhány éve A kabuli könyvárus című regényével keltett feltűnést, amelyben afganisztáni tudósítóként szerzett tapasztalatait dolgozta fel.) Nem Seierstadé az első könyv, amely Norvégiában megjelent a tragédiáról, de egyik kritikusa szerint „ez a legteljesebb kísérlet arra, hogy elmesélje a modern idők legsötétebb napjának történetét”.

Az En Av Oss (Egy közülünk) címet viselő új kötetéhez Seierstad meginterjúvolta Breivik szüleit (a férfi édesanyja azóta elhalálozott), barátait, de felhasználta azokat a leveleket is, melyeket a tömeggyilkos küldött neki a börtönből. A szerző - ahogy kiemelte - ezeken keresztül próbálta megérteni, hogy mi alakította Breivik személyiségét, és taszította végül a terrorizmus felé. A könyv azonban nem csak Breivik portréjának felvázolására tesz kísérletet, az írónő ugyanis megkereste az áldozatok családtagjait, és beszélt a túlélőkkel is. Åsne Seierstad abban bízik, hogy a könyv egyúttal Norvégiáról is elárul valamit, és kiderül, hogy mi ment tönkre ebben a békés és kiegyensúlyozott országban.

A szerző a Guardiannek azt mondta, hogy sokáig viaskodott, mire eldöntötte, hogy könyvet ír a 2011 júliusi eseményekről, amikor Breivik 77 embert mészárolt le Utøya szigetén. Seierstad közel húsz éve tudósít különböző válságövezetekből, háborúkból, de azt mondja, a tragédiák általában mindig máshol történtek, és sokkolta, hogy ez a tragédia a saját hazájában megtörténhetett, mint ahogy az is, hogy a könyv írása közben kiderült: Breivik három évig ugyanabban az utcában lakott, ahol ő.

A kötet angolul várhatóan 2015 tavaszán jelenik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr955807003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.