Olvass!

KönyvesBlog

10 tény, amit csak a legelvetemültebb Gyűrűk Ura rajongók tudnak

2014. február 28. .konyvesblog.

arwynaragorncousins.gifHa csak a trilógiát és a Hobbit-filmeket láttad, azért, ha A szilmarilok összes ellentmondásáról hosszasan tudsz vitázni, akkor azért lesz érdekes ez a lista: a HuffPost összegyűjtött 10 meglepő vagy kevéssé ismert tényt Középföldéről.

1. Arwen és Aragorn unokatestvérek

Aragorn őse, Elros, Arwen apjának, Elrondnak az ikertestvére. Elros és Elrond féltündék voltak és választhattak, hogy halandó vagy halhatatlan életet akarnak. Aragorn apja a halandóságot választotta, de ezért élhetett Aragorn sokkal tovább, mint egy átlagos ember, és ezért kellett Arwennek is vállalnia a halandóságot, hogy együtt lehessenek.

2- Thranduil apja hagyta el Dol Guldurt

Mondjuk nem túl izgalmas okból: határviszályuk támadt Lothlóriennel és Móriával, úgyhogy a fenséges tündék lemészároltak néhány másik fenséges tündét és arrébb költöztek. A szilmarilokból kiderül, hogy a tündék elég sokat ölték egymást, Szauron pedig betelepedett Dol Guldurba.

3- Nem tudjuk, hogy néz ki Legolas

loegals244545.gifAmi tudunk, az csak egy kósza kép Orlando Bloomról, szőke parókában. Valójában A szilmarilokban csak apjáról, Thranduilról tudjuk meg, hogy aranyszínű a haja, Legolas kinézete sehol nincs részletezve.

4. A tünde gyűrűket nem Szauron, hanem egy tünde kovácsolta

Egy tünde, Celebrimor segített Szauronnak a gyűrűk elkészítésében, kivéve az Egy Gyűrűében.De a három tünde gyűrűt a biztonság kedvéért egyedül Celebrimor csinálta, ez az oka annak, hogy ezeket Szauron Szeme sem láthatja.

5. Ugyanez a tünde készítette Mória bányájának kapuját

moria1435.gifCelebrimor Feanor ötödik fiának a fia, a kapu pedig  Feanor hét fiának a csillagait ábrázolja. Örültünk, hogy Peter Jackson belerakta a filmbe Mória kapuját, akkor is, ha Feanor fiai nem voltak feltétlenül jófiúk, és egy csomó másik fenséges tündét mészároltak le.

6. Durin Vesztének voltak szárnyai

Na jó, talán voltak szárnyai, de néhány utalásból kihámozhatatlan, hogy a balrogok csak gyorsan mozogtak vagy tényleg tudtak repülni. Durin Veszte, aki Móriában a Szövetségre támadt és lerántotta Gandalfot, valószínűleg egy olyan lélek, aki Gandalfhoz és Szauronhoz hasonlóan már a teremtés előtt is létezett.

7. A varázslók egy alakváltó fajhoz tartoznak

A Maia fajhoz tartozó 5 varázsló (Szürke Gandalf, Barna Radagast, Fehér Szarumán, és a két Kék Varázsló) meg tudja változtatni a kinézetét, vagy Gandalf nem néz ki mindig Ian McKellennek. Vagy fordítva. 

8. Nem Szauron a főgonosz

sauron1234.gifSzauron csak egy szolgája volt Morgothnak, aki tulajdonképpen a Sátán a világban. Gandalf és a többi varázsló feladata, hogy megvédjék a Középföldét Morgoth-tól.

9. Shelob nemcsak egy pók

Shelob egy gonosz szellem lánya, Ungolianté, aki történetesen egy hatalmas pók formáját vette fel. Morgoth szövetséget kötött Ungolianttal, hogy megszerezzék a szilmarilokat, de végül el kell bujdosnia és magát falta fel éhségében.

10. A szilmarilok egy nagyon bonyolult könyv

Mivel végül Tolkien halála után a fia, Cristopher állította össze A szilmarilokat  a fennmaradt jegyzetekből, a könyvben található tények nem mindig fedik a többi könyvben találhatókat. Például az orkoknak is többféle eredete ismert, de így legalább van mit szakérteni és kutatni a Gyűrűk Ura-geekeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr55836540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása