Olvass!

KönyvesBlog

Egy új alkalmazással nincs többé lassú olvasás

2014. március 10. .konyvesblog.

xiSS8E7.gif250 szó/perc 

Hamarosan már nem lehet többé időhiánnyal indokolni az ágy mellett tornyosuló könyvhalmokat. Egy bostoni szoftverfejlesztő új app-jával ugyanis akár kilencven perc alatt is a végére lehet érni egy regénynek. A Spritz három évig fejlesztette olvasásgyorsító alkalmazását, amivel hamarosan a Samsungnál találkozhatunk.

 

Nem ez lesz az első olyan app, amellyel az olvasási időt akarták lecsökkenteni, ám a Spritz megoldása teljesen más lesz, mint az eddigiek. A szavak formátumával játszadoztak - a betűk olyan formában jelennek meg a képernyőn, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjanak a szem olvasás közbeni mozgásához. Az „optimális felismerési pont” (Optimal Recognition Point) a szavak közepétől kicsit balra található, ez az a pont, ahol az agy dekódolja a betűcsoportot. A Spritz app-ja épp ezt az optimális betűt állapítja meg minden szónál, és jelöli pirossal. Mivel így a szemünk nem mozog, miközben ránézünk a szóra, sokkal gyorsabban tudjuk dekódolni az egyes szavakat.

 

Olvasás közben mindössze az olvasásra fordított idő 20 százaléka megy el arra, hogy feldolgozzuk a szöveget, az idő 80 százalékát az teszi ki, hogy egyik szóról a másikra mozgatjuk a szemünket. Az új alkalmazás viszont épp ezt a felesleges szemmozgást iktatja ki, és így a percenkénti átlagos 220 szó helyett akár a dupláját, sőt ezret is képesek lehetünk elolvasni.

 

Forrás: EliteDaily

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr965852402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.