Olvass!

KönyvesBlog

Bekeményítettek Ted Hughes hagyatékának kezelői

2014. április 03. .konyvesblog.

ted-hughes.jpg

Jonathan Bate már 2010 óta dolgozott Anglia egyik kedvenc, ám sokat támadott költőjének, Ted Hughes-nak életrajzán, ám a férfi hagyatékának kezelői most visszavonták a hozzáférését a privát archívumhoz. Döntésüket nem indokolták.

Az oxfordi egyetem professzorától, a Shakespeare-tudós Bate-től a magántulajdonban lévő dokumentumok fénymásolatát is visszakérték, és azt sem engedélyezik többé, hogy a költő műveiből idézzen. Bate szerint a Hughes-hagyaték kezelői ragaszkodtak hozzá, hogy ne életrajzot írjon, hanem irodalmi életpályát, és minél több fejezetet akartak látni, hogy meggyőződhessenek arról, a szerző csak Hughes életének irodalmi oldalát érinti. A professzor szerint egy költő életében az irodalmi életpálya és az életrajz közötti különbség azonban csak értelmezés kérdése.

Napokkal azelőtt, hogy Bate-nek egy újabb százezer szavas részletet kellett volna prezentálnia, az örökösök értesítették, hogy többé nincs hozzáférése a Hughes-archívumhoz. A dokumentumokat Carol Hughes, a költő özvegye adta el a British Librarynak még 2008-ban, ám a szerzői jog a hagyaték kezelőinél maradt. Az illetékesek tagadták, hogy lennének olyan titkok Hughes életében, amit nem akarnak napvilágra hozni, ám magyarázattal nem szolgáltak döntésükre.

Bate szerint a döntés hátterében az állhat, hogy a költő örökösei nem szeretnének semmi ellentmondásosat viszontlátni az életrajzban, amire ugye Hughes exneje, Sylvia Plath miatt is elég nagy az esély. (Plath és Hughes viszonyáról itt írtunk bővebben.) A professzor már eddig is felfedezett néhány olyan dolgot, ami a költő özvegyét, Carolt, és testvérét, Olwynt is meglepte, és úgy gondolja, talán más meglepetéseket is tartogat még az archívum. Talált néhány publikálatlan verset, és bizonyítékot arra, hogy Hughes szinte már Plath halálának napjától dolgozni kezdett a Születésnapi leveleken, és talált egy eddig sosem látott naplót Sylvia utolsó heteiről, amelyből kiderül, hogy a házaspár milyen közel volt a béküléshez.

A döntés miatt a Faber (ami Hughes verseit is kiadja) és Bate közös megegyezéssel felbontották a könyvszerződést. A professzor nem adta fel, most a HarperCollinsnak írja újra az életrajzot, és kijelentette, szó sincs arról, hogy elfelejtette volna, amit már az archívumban olvasott, az idézetek felhasználásáról pedig ügyvédekkel tárgyal.

Forrás: Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr555892280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.