Olvass!

KönyvesBlog

Rangos dizájndíjat kapott György Péter könyve

2014. április 15. .konyvesblog.

Az amerikai Art Directors Club rangos világversenyén úgynevezett silver cube winner díjjal, azaz ezüstkockával jutalmazták a MúzeumCafé könyvsorozat első darabját, György Péter Múzeum, a tanulóház - Múzeumelméleti esettanulmányok című tanulmánykötetét. (Sok kép a szép könyvről itt.)

A múlt évben megjelent kötetet a Lead82 alkotóközösség tervezte; a könyvtervet a különleges betűkollekció és papírok, karakteres élfestés, valamint dobozszerű megjelenés jellemzi.

A Lead82 alkotóközösség művészeti vezetője Salát Zalán Péter, tagjai Lencsés-Tóth Dávid, Németh L. Dániel és Suszter Viktor tervezőgrafikusok, Kovalik Máté képszerkesztő és Patai Zsuzsanna asszisztens. A csapat tavaly a Szépművészeti Múzeumnak tervezett, A fotóművészet születése - A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889-1929) című kiállítási katalógusáért a dizájnkategória bronzkockáját kapta.

Az idei zsűrizést a neves New York-i könyvdizájner, Chip Kidd vezette, a beadványok elbírálásában pedig mások mellett Joseph Hutchinson, a Rolling Stone magazin művészeti vezetője és az Apple egyik kreatív igazgatója, Hector Muelas segítette. Az ezüstérmesek közé beválogatták többek között a New York Times Magazine-t, Anish Kapoor szobrászművésznek a londoni Brighten the Corners által tervezett könyvét, a további díjazottak között pedig olyan neves tervezőcégek szerepelnek, mint a Pentagram amerikai dizájnműhely vagy a legendás Benetton-kampányokat tervező olasz Fabrica kommunikációs kutatóközpont.

Az 1920-ban létrehozott Art Directors Club (ADC) 1921 óta minden évben megrendezi a versenyt, amelyre különböző kategóriákban, így dizájn, illusztráció, fotó, reklám, interaktív média és mozgókép területén várják a pályaműveket.

A díjakat az idén Miamiban, háromnapos fesztivál keretében adták át a Miami Art Baselnek is otthont adó Bass Múzeumban, illetve a Frank Gehry tervezte New World Centerben. A két szekcióra, azaz két estére bontott díjátadó kedd esti programján három kategória, a dizájn, az illusztráció és a fotó szerepelt. Valamennyi kategória díjazott munkái világkörüli turnéra indulnak, a kiállítássorozat főbb állomásai Sao Paulo, Wiesbaden és Peking - olvasható a vasárnap az MTI-hez eljuttatott dokumentumban. 

A közlemény kitér arra is, hogy György Péter kötete a Szépművészeti Múzeum kiadásában, Radványi Orsolya művészettörténész-sorozatszerkesztő gondozásában, egy hiánypótló múzeumszakmai sorozat első köteteként jelent meg.

A most díjazott, különleges kötészettel, direktszínnel és duplexnyomással készült fekete-fehér könyv az EPC Nyomda budaörsi műhelyében készült.

A könyvsorozat missziója az is, hogy megmutatkozási lehetőséget adjon a nemzetközi színvonalú, az új generációt képviselő magyar betűtervezőknek, ezért az alkotók minden egyes kötethez más-más tipográfustól vásárolnak betűkészletet. György Péter könyvéhez az 1987-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tervezőgrafikusnak tanuló Hegedűs Martzi Frustro Outline fantázianevű betűjét használták. A tervezők elképzelése szerint a későbbiekben a sorozatban bemutatkozó betűkészletekből kortárs betűgyűjteményt állítanak össze, amelyet kiállítás formájában mutatnak be.

A sorozat második kötete Nagy Árpád Az antik gyűjtemény története című könyve lesz.

(Forrás: MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr876040505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.