Olvass!

KönyvesBlog

Robbanás előtt az e-könyv-piac?

2014. április 24. .konyvesblog.

A nemzetközi trendeket követve idén Magyarországon is beindul az ekönyvpiac. A példátlan növekedés nem csak a címszámokban, a forgalomban is leképeződik. Erről és a magyar ekönyv helyzet nemzetközi kontextusban történő bemutatásáról lesz szó a Typotex Kiadó és az eKönyv Magyaroszág Kft., francia vendéggel közös beszélgetésén a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.  

A Global Ebook Report szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egyaránt 20% körül látszik konszolidálódni az ekönyvek részesedése a könyvpiacon, bár az előbbinél az irodalmi szegmensben ez már eléri a 30%-ot is. Ugyanakkor Európában az Egyesült Királyság mellett máshol is dinamikus a növekedés, a Magyarországhoz hasonlóan magasabb ÁFÁ-val sújtott Németországban 2013-ra az ekönyvek részesedése meghaladta az 5%-ot a könyvpiacon, illetve Franciaországban is elérte a 3%-ot.  

Nálunk a 2012-es, becsült 0,03%-os könyvpiaci részesedést követően 2013-ra a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) adatai szerint az ekönyvek részesedése elérte a 0,2%-ot, 2014-re pedig további növekedés várható a tavaly – a tankönyvpiac államosítása miatt – 26,24 %-al csökkent szabadforgalmú könyvpiacon.  

A Magyar Telekom kutatási adatai alapján ekönyvolvasóval a magyar internetezők nagyjából 6 százaléka, mintegy 265 ezer fő rendelkezik. A reprezentatív kutatás eredményei alapján az internetezők 7 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben ekönyvolvasót vásárol.

Az eKönyv Magyarország Kft. és anyacégei, a Libri-Shopline Nyrt., valamint a Líra Könyv Zrt. érdekeltségébe tartozó kiadók, pl. az Athenaeum, a Corvina, a Helikon, a Magvető, a Libri Kiadó és a Park Kiadó már több mint 500 ekönyvet jelentettek meg, ezzel a címszámmal tavaly a kiadók bevétele elérte az 5 millió forintot. Az eKönyv cégcsoport bruttó forgalma 2013-ban meghaladta a 30 millió Ft-ot, ezzel az eredménnyel az eKönyv Magyarország Kft. több mint a tripláját hozta a 2012-es forgalmának. A legnagyobb magyar ekönyves tartalomszolgáltatóként jelenleg több mint 4 100 elektronikus könyvet forgalmazó cég a közeljövőben tervezi a felsőoktatás területén történő elektronikus tartalombővítést és az egyetemekkel, főiskolákkal történő stratégiai együttműködést is, illetve a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is képviselteti magát.

Az e-könyvek valóságos világa címmel magyar és francia nyelvű ekönyvpiacot bemutató beszélgetés lesz a Millenáris Kner Imre termében, 2014. 04. 25-én, pénteken 15:30-kor (a tolmácsolás biztosított). A résztvevők Chantal Vieuille, a francia Artelittera képviseletében, Votisky Zsuzsa kiadóvezető a Typotex Kiadótól, illetve Csordás Attila ügyvezető az eKönyv Magyarországtól.

 

(x)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr526082056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.