Olvass!

KönyvesBlog

D. Tóth Kriszta, Mautner Zsófi és Mosolyka könyve is arany lett

2014. április 28. .konyvesblog.

A Könyvfesztivál záróeseményeként vasárnap az Átrium moziban kiosztották ki az Aranykönyv-díjakat. A március közepén kezdődő, többfordulós versenyben az olvasók 5 kategóriában szavazhattak kedvenceikre. A több tízezer szavazat alapján a hazai könyvek közül D. Tóth Kriszta, Lakatos Levente, Mautner Zsófi, Leiner Laura és Hozleiter Fanny Mosolyka alkotásai lettek az idei Aranykönyv szavazás győztesei.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. ötödik alkalommal indította el március közepén az Aranykönyv-voksolást: a többfordulós szavazáson az olvasók öt kategóriában  szépirodalom, szórakoztató irodalom, gasztronómia, gyermek- és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztés – szavazhattak kedvenceikre, külön-külön a magyar és a külföldi művekre.

Csak a 2013-ban megjelent könyvek voltak versenyben, a TOP 10 kötet, majd az Aranykönyv-győztesek listája idén is több tízezer szavazat alapján állt össze. A magyar szórakoztató irodalom kategóriában szavaztak a legtöbben, ezt követte a magyar ismeretterjesztés, majd a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom. A külföldi szerzők művei között is a szórakoztató kategória volt a legnépszerűbb.

A szavazáson az előre megjósolható eredmények mellett váratlan győzelmek is születtek. Leiner Laura sikerére például sokan számítottak: a Szent Johanna gimi évek óta az egyik legnépszerűbb sorozat az ifjúság körében, amely tavaly is megkapta az Aranykönyv-díjat. Hozleiter Fanny Mosolyka kötetének győzelme azonban nagy meglepetést okozott: a fiatal írónő a közösségi médiában indította el írói karrierjét, facebook-posztjaiból vált Aranykönyv-díjas szerzővé. A szépirodalom kategória győztese, D. Tóth Kriszta a televíziót cserélte le az íróasztalra, közismert műsorvezetőből lett az olvasók kedvence, Aranykönyv-díjas író.

Az Aranykönyv-szavazás idei újdonsága, hogy különdíjat kaptak az e-könyvek. Idén az Ulpius-ház Könyvkiadó érdemelte ki az Aranykönyv e-könyv különdíját, ők adták el a legtöbb e-könyv formátumú művet, és az Aranykönyv Top 10 listából 8 kötet az Ulpius gondozásában jelent meg. Idén Aranykönyv szakmai különdíjban részesült a Móra Könyvkiadó, mivel a díj alapítása óta a Móra kapta a legtöbb – 6 db – Aranykönyv díjat.

Aranykönyv győztesek:

Szépirodalom
magyar: D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak – Bookline Könyvek
külföldi: Matthew Quick: Napos oldal – Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Szórakoztató
magyar: Lakatos Levente: Bomlás – Ulpius-ház Könyvkiadó Kft.
külföldi: Dan Brown: Inferno – GABO Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

Gasztronómia
magyar: Mautner Zsófi: Főzőiskola - Alapfok – Libri Könyvkiadó Kft.
külföldi: Jamie Oliver: Jamie 30 percesek – Park Könyvkiadó Kft.

Gyermek- és ifjúsági irodalom
magyar: Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. (1-2.) - Örökké – Ciceró Könyvstúdió Kft.
külföldi: Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa – Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Ismeretterjesztés
magyar: Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz – Libri Könyvkiadó Kft.
külföldi: Nick Vujicic: Megállíthatatlan - A cselekvő hit fantasztikus ereje – Studium Plusz Könyvkiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr196094361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.