Olvass!

KönyvesBlog

A lány Lionel Messiként ébredt

2014. július 25. Kiss Orsi

Körkép 2014, szerk.: Király Levente

Magvető Könyvkiadó, 2014, 312 oldal, 2125 HUF

Idén sem volt Könyvhét Körkép nélkül – a kötet szerkesztője, Király Levente széleset merített, és szerencsére sokat is fogott, így nem volt egyszerű, hogy negyven szerző rövidprózájából kiválasszam azt az ötöt, ami az idei válogatásból abszolút kedvenccé lett. Vállaltan szubjektív top5 következik.

Cserna-Szabó András: Gerda

Mit tehet a képzelet nélküli író, akinek teljesítménye jó esetben is csak „hármas fölé”, élni azonban kell és akar is? Például budai nénikre specializálódik, akik egy memoár reményében a kávéházi félhomályban diktafonba mondják neki életük többé-kevésbé unalmas történetét. Így tesz a címszereplő Gerda is, aki a „gyönyörű és felejthetetlen” 1966-ről mesél neki, egy szegény költőről és az ő különös vágyairól, meg egy esztelen szerelemről, és az azt követő rutinvasárnapokról. Közben felcsillan az alternatív történelem, amelyben 56-ban győz a forradalom, az oroszok kivonulnak, lesz többpártrendszer, béke, boldogság, korrupció. Egyedül Szodomában maradnak üresek a kólaautomaták.

Forgách András: Vitellius

Mindenki a császár nevét kiabálja, sok köszönet azonban nincs benne. Vitellius, a dagadt római császár, aranypénzeivel kitömve és Gorgófővel díszített páncélja súlya alatt saját palotája termein rohan keresztül. Ebben a tébolyodott pillanatban is azonban képes meglátni a szépet („igen, még ez a pillanat is tartogat számára valamilyen gyönyörűséget, holott tüdeje zihál, kalapál a szíve”), pedig az élete a tét. Emberei már mind elmaradtak mellőle, kedvenc kutyáját azonban nem hagyja a gyilkosok martalékul. Az aranypórázon azért néha-néha megcsillan a lobogó Capitolium fénye.

Mán-Várhegyi Réka: A csatárnő bal lába életveszélyes

Miközben a vébé aranylabdáját az argentin fancsali képpel szorongatja, egy nő Budapesten arra ébred, hogy ő Lionel Messi. Nem olyan, vagy hasonló, hanem ő maga. Először kedvesen körberöhögik, amikor a Városligetben beáll a férje haverjai közé focizni, a passzolgatás azután leigazoláshoz vezet, majd jön a külföldi karrier, és a Real Madrid. Ezzel együtt meg egy új dimenzió, melyben hősünk egyszerre diktálja a divat- és a sporttrendeket, ír focitörténelmet, miközben a hazai politikai elitnek persze fogalma sincs, hogyan viszonyuljon az új női állócsillaghoz. Leginkább sehogy. Kis mese nagy vágyakról és egy életveszélyes női balról.

Schein Gábor: Szélsőséges esetben

Nyomasztó NDK-s végnapokkal indít Schein Gábor novellája, hősei egy magyar és egy német fiú. Hendrik és az ismeretlen nevű narrátor kollégiumi lakótársak, szobájukból kedélyes rálátás nyílik a Stasi vizsgálati fogházának udvarára. Hendrik viszonya a Stasival viszonylag intenzív, az állambiztonságiak úgy két-háromhetente elkobozzák azokat az amatőr filmeket, melyeket a fiú a keletnémet mindennapokról készít. Sok év után találkozunk velük újra, egy egyesült és addigra már illúzióit vesztett Németországban, ahol a történeteknek több olvasatuk is lehet, és szomorú valóság, hogy a két Berlin közé egykor felhúzott Könnyek Palotájában az ember néha többet is veszített annál, mint amit előtte gondosan a ruhája alá rejtett.

Tóth Krisztina: Ahogy eddig

Kétszemélyes asszonyi dráma, melyben a frissen elvált Juditnak nem csak saját életében kell megtalálnia a kapaszkodókat, hanem súlyosan beteg anyjának is támaszt kell nyújtania. Juditot semmi biztatóval nem kecsegtetik, a néni rákos, a kemoterápia nála nem ér semmit. A nő azonban nem nyugszik bele az orvosi verdiktbe, és egy brillgyűrűvel kövezi ki anyja útját a rendszeres sugárkezelésig. Tóth Krisztina esős hétköznapokban és hazugságokkal kibélelt órákban méri ebben a novellájában az időt, melyben a jóindulat igyekszik utat törni magának, még akkor is, ha végül semmire sem megy vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr436535223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.