Olvass!

KönyvesBlog

Minden, amit a soroksári gyilkosságról tudni lehet

2014. július 30. .konyvesblog.
Gedei Norbert, Csikós Klaudia: Gyilkos Ismeretlen - A soroksári tragédia megdöbbentő története a férj elmondása alapján

XXI. Század Kiadó, 2014, 280 oldal, 3490 Ft

A tavaly szeptemberben történt, az egész országot megrázó soroksári gyilkosság újabb és újabb kérdéseket vet fel, miközben a hatóságoknak eddig még nem sikerült az elkövető nyomára akadni. A Gyilkosa ismeretlen című könyv szerzői, Csikós Klaudia és Gedei Norbert a megözvegyült, kisfiával egyedül maradt, mégis sokáig a gyanú árnyékában élő családapa szemszögéből mutatják be a család történetét, tragédiáját, a nehezen túlélhető hétköznapokat, egy nyomozás történetét belülről. A XXI. Század Kiadó gondozásában megjelent könyvben olyan részletek is napvilágot látnak, amelyek korábban ismeretlenek voltak a közvélemény előtt.

Miért született meg a könyv gondolata?

Újságírókként a kezdetektől végigkísértük a nyomozást, és folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a férjjel, Kardos Lajossal. A soroksári gyilkosság az egész országot megrázta, a nyomozók az első perctől óriási nyomás alatt dolgoztak. Lajos gyorsan a média figyelmének középpontjába került, de egy idő után észrevettük, mekkora a különbség a róla kialakult kép és az általunk megismert személyiség között. Egy kétségbeesett embert láttunk, aki a tragédia súlya alatt próbál normális hétköznapokat biztosítani a fiának, miközben együtt kell élnie azokkal a sugalmazásokkal, hogy talán ő is érintett a felesége halálában. Pár hónap alatt olyan elképesztő fordulatokat vett az ügy, és annyi tisztázandó részlet merült fel, hogy úgy gondoltuk, talán érdemes megpróbálkozni egy könyvvel.

Hogyan sikerült meggyőzni az áldozat férjét, hogy mondja el legbelsőbb érzéseit?

Számára ez egyfajta terápia volt, a könyv írása közben jött rá arra, hogy korábban a rendőrökön kívül senkinek sem beszélt az érzéseiről. Valójában még gyászolni sem tudott, annyira felemésztették minden energiáját a kihallgatások és azok a feladatok, amelyek Kriszti halála után a nyakába szakadtak. Megrendítő volt, ahogy a kéziratot egyeztetve szinte a szemünk előtt omlott össze, amikor leírva látta viszont a gondolatait.

Milyen kapcsolat alakult ki a szerzők és az özvegyen maradt családapa között?

Klaudiával, aki a Blikk bűnügyi újságírója, régóta bizalmi viszonya alakult ki, enélkül meg sem születhetett volna a könyv. A kezdetektől szinte naponta beszéltek egymással, ám ezekből csak néhány cikk született. Lajos egyik pillanatról a másikra került olyan felfoghatatlan helyzetbe, amelyben lehetetlen tanácsot adni, de az is nagy segítség, ha valaki végighallgatja őt. A legszemélyesebb problémákkal is felhívhatta Klaudiát, és ő ezekkel sosem élt vissza. Most is rendszeresen beszélnek egymással.

Kiderülnek olyan szálak a rejtélyes ügyből, amelyek eddig nem voltak ismertek a közvélemény előtt?

Lajos múltjában volt egy ijesztő fejezet, amikor évekkel ezelőtt egy halálos kimenetelű lövöldözésbe keveredett. Fegyveresek támadtak rá és az édesapjára, aki önvédelemből lelőtte az egyiküket. Sokáig tartotta magát az a verzió, hogy Krisztit emiatt a régi ügy  miatt, bosszúból ölték meg. Lajost hiába faggatták az újságírók, sosem beszélt arról az éjszakáról, de miután a rendőrök kizárták ezt a vonalat, elmondta nekünk, mi is történt. Az ügyről nyilvánosságra került rengeteg apró részlet kerül a helyére a könyvben, Kriszti meggyilkolásának estéjét például percről percre követi végig, kezdve a baljós előjelektől egészen addig, hogy egy bokor alatt Lajos és a rendőrök megtalálják a holttestet. Sok találgatás született arról, volt-e Krisztinek titkos kapcsolata, aki aztán a gyilkosává vált. Lajos a kihallgatásokon szembesült ezzel a lehetőséggel, és kétségbeesésében maga is nyomozni kezdett, hogy megvédje a felesége emlékét.

Hogyan álltak a nyomozóhatóságok a könyv készítéséhez?

Nem egyeztettünk a rendőrséggel, minket elsősorban az érdekelt, hogyan él meg egy özvegyen maradt családapa egy ilyen komoly erőket mozgósító nyomozást. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, különös gondossággal kellett eljárnunk, nehogy veszélyeztessük a rendőrök munkáját. Emellett persze a lehetőségekhez képest igyekeztünk bemutatni azt a hihetetlen munkát, amit a nyomozók végeztek, és végeznek egészen addig, amíg meg nem lesz a tettes.

Kiknek ajánlják a könyvet?

Kriszti édesanyja mondta azt nekünk, hogy a gyilkosság előtt, ha hasonló borzalmakról olvasott, mindig arra gondolt, ilyen csak egy másik valóságban történhet meg. Sohasem velük, csak másokkal. Mintha azok a rémtettek valójában nem is léteznének. A család tökéletes biztonságban élt Soroksáron, mindenféle veszélyérzet nélkül. Ez a könyv arról szól, mennyire törékeny tud lenni egy tökéletesnek hitt élet. Azoknak ajánljuk, akik számára fontos valaki, és néha úgy érzik, túlaggódják a dolgokat. Kriszti története a bizonyíték arra, hogy az ilyesmit nem lehet túlzásba vinni.

(Az interjút köszönjük a XXI. Század Kiadónak)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr966556701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.