Olvass!

KönyvesBlog

Burgesst örökké kísérti a Mechanikus narancs

2014. augusztus 06. .konyvesblog.

Hollywood és az írók kapcsolata mindig ambivalens volt, sokan örömmel, mások kétkedve látták újra a vásznon az általuk papírra vetett történetet. A Shortlist harminc olyan szerzőt választott ki, akik nem tudták szó nélkül hagyni műveik filmes adaptációját. Mi ezek közül választottuk ki a legjobb tízet:

P.L.Travers: Mary Poppins

"Sírtam, amikor láttam. Azt mondtam: 'Ó, Istenem, mit műveltek?'"


Bret Easton Ellis: A vonzás szabályai

"A négy megfilmesített regényem közül A vonzás szabályai volt a kedvencem. Szerintem ez volt az egyetlen, amely filmes eszközökkel megragadta a regény érzékenységét."

Anne Rice: Interjú a vámpírral

"Számomra Tom Cruise volt Lestat. Roppant fizikai és erkölcsi jelenléttel bírt, kihívó volt, de soha nem volt híján a léleknek (...). Tom szépsége káprázatos volt, de játékának fénye, hibátlan alakítása Lestatként, ahogy vakmerően költői sorokat szavalt, és az a könnyedség és átélés, ahogy kimondta ezeket, üdítő volt és felemelő."

Elizabeth Wurtzel: Prozac Nation

"Mint ahogy már kitalálhatták, ez egy szörnyű film. Egyszerűen rettenetes. Ha jónak gondolták volna, már rég bemutatták volna."

Anthony Burgess: Mechanikus narancs

"A film miatt az olvasók könnyen félreérthették, hogy miről is szól a könyv, és ez a félreértés a halálomig kísérteni fog engem."

Stanislaw Lem: Solaris

"Nem láttam a filmet, és nem ismerem a forgatókönyvet, ezért nem tudok mit mondani a filmről, kivéve, amit a kritikák tükröznek, ami olyan, mintha valakinek az arca torzul tükröződne a fodrozódó vízben. Legjobb tudomásom szerint azonban a könyv nem foglalkozik az űrhajósok erotikus problémáival."

Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

“Életem és kreatív munkám igazolása és betetőzése a Szárnyas fejvadász."

Annie Proulx: Túl a barátságon

"Talán én vagyok az első író Amerikában, akinek a műve a maga teljességében jelent meg a vásznon. Amikor először láttam a filmet, elképesztő volt, ahogy Jack és Ennis karakterei újra élesen az elmémbe villantak."

John Le Carré: Suszter, szabó, baka, kém

"Azt, hogy a Suszter, szabó, baka, kémből film legyen, ugyanazzal a kétkedéssel fogadtam, mint bárki, aki szerette a 32 évvel ezelőtti tévésorozatot. George Smiley Alec Guinness volt, Alec pedig George, és pont. Hogyan tudná egy másik színész ugyanúgy, vagy akár jobban is eljátszani? Az aggodalmaim azonban nem voltak helyénvalóak. És amikor az emberek azt írják nekem, hogy hogyan engedhettem meg, hogy ezt tegyék szegény öreg Alec Guinnesszel, azt kell mondanom, ha "szegény Alec" láthatta volna Oldman játékát, akkor ő lett volna az első, aki felállva tapsol neki."

James Ellroy: Zsaru

"No comment."

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr386576951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.