Olvass!

KönyvesBlog

Plagizálással vádolják a True Detective íróját

2014. augusztus 08. .konyvesblog.

Nic Pizzolatto író-forgatókönyvírót azzal vádolják, hogy a True Detective/A törvény nevében egyik főhősének (egészen konkrétan a Matthew McConaughey által játszott Rust Cohle karakteréről van szó) emlékezetes sorai közül néhányat egy másik író, Thomas Ligotti horrorszerző művéből (The Conspiracy Against the Human Race)
emelt át. A Lovecraft eZine nevű site ki is gyűjtött néhány példát ennek illusztrálására:

True Detective: We became too self-aware. Nature created an aspect of nature separate from itself. We are creatures that should not exist by natural law.

Ligotti: “We know that nature has veered into the supernatural by fabricating a creature that cannot and should not exist by natural law, and yet does.”


True Detective: The only honorable thing for our species to do is deny our programming, stop reproducing and march hand-in-hand into extinction.

Ligotti: “…the human race will never do the honorable thing and abort itself…”

“To end this self-deception… we must cease reproducing.”

“And how many would speed up the process of extinction once euthanasia was decriminalized and offered in humane and even enjoyable ways?”

Az HBO és Pizzolatto ugyanakkor tagadta a vádakat, kiemelve, hogy a True Detective története, cselekménye, maguk a karakterek és a párbeszédek is mind eredetiek, azokat Nic Pizzolatto alkotta. „A filozófiai fogalmakat bárki felhasználhatja, beleértve az irodalmi művek íróit is, sok példát találni erre a múltban” - hangsúlyozta közleményében a csatorna, amely teljes mellszélességben kiállt a sorozat írója mellett. Nic Pizzolatto még ennél is kategorikusabban tagadta a vádakat, kijelentve, hogy semmit sem plagizált. „A Rust Cohle által kifejtett filozófiai gondolatok nem egyetlen szerzőhöz köthető ideát vagy elképzelést tükröznek”, hiszen azok abba a pesszimista, antinatalista vonulatba csatolhatók be, melyhez mások mellett Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzche, E.M. Cioran köthetők - szögezte le az író.

A Slate is védelmébe vette Pizzolattót, kiemelve, hogy a fentiek érdekes kérdéseket vetnek fel a tiszteletadás (hommage), a befolyás, az irodalmi egyveleg kérdésében, ám szerintük a plagizációs vádak nem állnak meg.

Forrás: EW, lovecraftzine

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr366587137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.