Olvass!

KönyvesBlog

Ez volt a legfájdalmasabb pillanat Malcolm Gladwell életében

2014. augusztus 12. .konyvesblog.

Mindig is tudni akartad, hogyan tette tökre legjobb barátja esküvőjét Malcolm Gladwell? Nem kell tovább találgatnod! A Guardian közzétett egy részletet a történetmesélésre szakosodott amerikai non-profit szervezet, a Moth első kiadványából, ami tulajdonképpen nem más, mint egy gyűjtemény hihetetlen, sosem hallott és különleges igaz történetekből. Gladwell egy balul elsült esküvői tréfáról mesélt. Az újságíróból sztárszerzővé előlépett Gladwell portréját ITT találod.

  • Gladwell a torontói egyetemen találkozott Craiggel, aki magas volt, jóképű és karizmatikus, ráadásul olyan humora volt, amilyennel ő addig még sosem találkozott. Előszeretettel adott például különleges beceneveket a környezetében fellelhető embereknek. Egy Saul Pinkston nevű csoporttársukra például a nem túl hízelgő, "Small Dinkston" becenevet ragasztotta, mindössze azért, mert a srácnak nem volt túl nagy sikere a nőknél. Craig igazi erősége mégsem a névadás, hanem a dalszerzés volt – bárkiről azonnal rögtönzött egy vicces, trágár vagy épp gúnyos dalocskát.
  • A baráti idill azonban csak addig tartott, amíg meg nem érzetett A Nő, vagyis Leigh, és Craig el nem döntötte, hogy megházasodik.
  • Leigh gazdag családból származott, és hiába Craig minden karizmája, ő volt a dominánsabb a kapcsolatban. Mindent ő fizetett, befejezte vőlegénye mondatait, állandóan főnökösködött, és ami a legrosszabb, egyáltalán nem volt humora. Teljesen megváltoztatta barátját, ám ezt Gladwell akkor nem vette észre, csak azt tudta, hogy teljes szívéből gyűlöli a nőt. Meg azt, hogy mi lenne a tökéletes nászajándék az esküvőre. Egy tökéletes dal a párról. Itt kezdődtek a bonyodalmak.
  • Az esküvő Phoenix-ben volt, és a ceremónia előtti este próbavacsorát tartottak egy western-stílusú étteremben. Az est végén egy közös barátjuk, John elővett egy papírt a zsebéből, kihajtogatta, és megköszönte az illetékesnek, hogy ilyen nagyszerű fickóvá tették Craiget. A papír természetesen a földig ért, és számos női nevet tartalmazott, akik hozzájárultak Craig szellemi és fizikai fejlődéséhez. A menyasszony arca nem tükrözött feltétlen örömöt az apró tréfa hallatán, Gladwell pedig megemlítette Johnnak, hogy talán mégsem kellene elénekelniük azt a bizonyos dalt az esküvőn. Elénekelték.
  • Frank Sinatra My Way című slágerének dallamára énekeltek arról, hogyan láncolta magához barátjukat Leigh, és hogyan koptak el Craig mellől az igaz cimborák. A dal felénél járhattak, amikor a menyasszony megragadta Craig kezét, és kirángatta őt a saját esküvői fogadásukról. Craig az ajtóból még visszanézett, szemében az árulás miatt érzett fájdalom és zavarodottság tükröződött. Gladwell-nek ez volt az egyik legfájdalmasabb pillanat az életében.
  • Gladwell az esküvőn látta utoljára barátját, azóta annyit tud róla, hogy még mindig a PhD-jén dolgozik.

A The Moth című kötetben Gladwell-en kívül például DMC, a rapper sztorizik egy Sarah McLachlan-dalhoz való megmagyarázhatatlan vonzódásáról, Joe Lockhart, Bill Clinton egykori sajtófőnöke mondja el, hogyan késte le az elnök különgépét egy különösen nehéz éjszaka hasogató másnapján, dr. George Lombardi pedig arról a küzdelemről mesél, amit Teréz anya életének megmentéséért vívott.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr956597435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.