Olvass!

KönyvesBlog

Minden, amit tudni akartál a kis házról a prérin

2014. augusztus 27. .konyvesblog.

little-house-on-the-prairie-tv-series1.jpgAz Ingalls család A farm, ahol élünk című sorozatban

A harmincas években minden kiadó elutasította Laura Ingalls Wilder önéletrajzi könyvét, a Pioneer Girl-t, ám a könyv nyolcvan év után most mégis megjelenik, és feltárja az igazságot Wilder tévésorozattá adaptált gyerekkönyv-sorozata mögött. A sorozat első kötete 1982-ben jelent meg először magyarul Kicsi ház a nagy erdőben címmel, 1999-ben pedig új fordításban A ház, ahol élünk címmel adták ki.

Wilder a hatvanas évei elején, 1930-ban kezdte el írni gyerekkora történetét, de a sztori akkor egy kiadót sem hozott lázba. A kötetben a Kansas-Missouri-Wisconsin-Minnesota-Iowa útvonalon való vándorlásról mesél, és olyan részletek is olvashatók benne, melyek a gyerekkönyvekbe nem lettek volna helyénvalóak. Például az, hogy Burr Oak városában látott meghalni egy férfit, aki olyan részeg volt, hogy a leheletével kipárolgó alkohol azonnal lángra kapott, ahogy rágyújtott egy szivarra. Kimaradt a gyerekkönyvekből annak a boltosnak a története is, aki a hajánál fogva rángatta a feleségét, majd felgyújtotta a saját házát.

Wilder visszaemlékezései apjáról, Charles Ingallsről is más képet festenek – habár Charles lényegében olyan volt, mint a gyerekkönyvekben, a gyereksorozat kiadója kicsit romanticizálta és idealizálta a férfit. A memoárban az a történet is helyet kapott, mikor a családnak az éjszaka közepén kellett elhagynia a várost, mert Charles nem tudott megegyezni a lakbérről a főbérlővel, akit gazdag vén zsugorinak nevezett.

Miután egy kiadó sem akarta publikálni a könyvet, Wilder átdolgozta a gyerekkönyv-sorozatát, melynek első epizódjában a négy éves Laurával ismerkedhetünk meg, aki a wisconsini Big Woods-ban él szüleivel, testvéreivel, Maryvel és Carrie-vel, és kutyájukkal, Jackkel. A család, és az elkényeztetett, gazdag kislány, Nellie Oleson alakja az életrajzi kötetben is megjelenik, és először esik  szó Wilder öccséről, Charles Frederick, aki mindössze kilenc hónapig élt.

Wilder gyerekkönyveinek első része, A ház, ahol élünk 1932-ben jelent meg, ezt követte 1935-ben a Little House on the Prairie. Wilder összesen nyolc regényt írt a családjáról, és 1957-ben, 90 éves korában bekövetkezett halála után további négy kötet jelent meg kéziratok, naplók és levelek alapján. A Pioneer Girl című memoárt a Dél-Dakotai Történelmi Társaság kiadója publikálja idén ősszel, kiadványuk több mint száz képet, térképet és megjegyzést tartalmaz majd. A megjegyzéseket Wilder életrajzírója, és a kötet szerkesztője Pamela Smith Hill jegyzi.

Forrás: Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr186640177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.