Olvass!

KönyvesBlog

Itt van Friderikusz Kertész-interjúja!

2014. szeptember 05. vl

Kertész Imre: A végső kocsma

Magvető Könyvkiadó, 2014, 404 oldal, 2792 HUF

 

  1. Kertész Imrét augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel, a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János
  2. összeszedtük az öt kedvenc Kertész-könyvünket).
  3. A kitüntetés hírével párhuzamosan jelent meg a Heti Válaszban Schmidt Mária cikke a Nobel-díjas magyar íróról, aki "...a két diktatúráról vallott nézetei miatt esélye sem lehetett arra, hogy a ballibek által uralt kánonban, a sztárolt írók, értelmiségiek körébe felvételt nyerhessen."
  4. Az író korábbi nyilatkozatait itt szedtük csokorba.
  5. Az író akkor csak feleségén keresztül üzent: "a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele". 

Friderikusz Sándornak sikerült leülni az ATV-s műsorában beszélgetni Kertész. Az első kérdés rögtön a Nobel-díjas író állapotára vonatkozott, amire úgy válaszolt, hogy az rossz. A két éve itthon élő író tényleg nincs jó állapotban, nem jó nézni ezt a beszélgetést.

Az Index is megírta tegnap, hogy a riporter kérdésére, hogy miért vette át a díjat annak ellenére, hogy mindenki megrökönyödött rajta, azt felelte: "Amit kínálnak, azt el kell fogadni. Sokan lebeszéltek róla, hogy ez valami bűncselekmény elfogadni. Menjenek a francba, ez hülyeség" - mondta. Azt állította, azért fogadta el, mert magyar állampolgár, és "a magyar állam elnöke kínálta fel, a magyar állam feje".

Kertész Imre új kötete, A végső kocsma a 2001 és 2009 között írt naplófeljegyzések és szépirodalmi vázlatok, töredékek egy megíratlan, és talán meg sem írható regénynek a különös és fájó történetét idézik meg. Az írót eszerint kézről kézre adják Európa nagyvárosai, ami egyszerre fárasztó és szívmelengető. A hétköznapok forgatagában, unalmában és taposómalmában azonban Kertész folyamatosan jegyzi le gondolatait Európáról, az öregségről, könyvekről és a halálról, közben a kötet lapjain felbukkan Szabó István és Sharon Stone alakja is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr626671979