Olvass!

KönyvesBlog

Új angol fordításban jelent meg az Utas és holdvilág

2014. október 08. .konyvesblog.

Új fordításban és gyönyörű borítóval jelent meg angolul Szerb Antal Utas és holdvilága. A regényt Len Rix fordította, aki korábban A harmadik torony című Szerb-regényt ültette át angolra. Az Utas és holdvilág most a New York Review Books klasszikus sorozatában jelent meg, a bevezetőt Julie Orringer írta, akinek néhány éve a Librinél jelent meg a - részben Budapesten játszódó - Láthatatlan híd című regénye.

A bevezető, amely angolul itt olvasható, kitér a mű keletkezéstörténetére, Szerb olaszországi útjára, és felidéz egy 1988-as párbeszédet is Szerb Antal özvegye és az író korábbi fordítója, Hargitai Péter között. Utóbbi arra volt kíváncsi, hogy kikről mintázta Szerb Antal a regény alakjait, Tamást és Évát. Válaszként az özvegy egy bekeretezett fotóra mutatott, amely egy sápadt, arisztokratikus megjelenésű fiatal férfit ábrázolt. "Ő Tamás, a férjem szeretett osztálytársa volt" - közölte Klára asszony. "És Éva? Kicsoda Éva?" - sürgette a fordító. Az özvegy ugyanazzal a képpel a kezében azt válaszolta, hogy ő egyben Éva is: "Tamás és Éva egy és ugyanazon személy".

Az Utas és holdvilág eredetileg 1937-ben jelent meg, és A Pendragon legendával együtt a mai napig ez Szerb Antal egyik legnépszerűbb regénye.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr666768855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.