Olvass!

KönyvesBlog

Árverés alatt az Európa Kiadó raktárkészlete

2014. október 29. .konyvesblog.

Árverést tűztek ki az Európa Kiadó raktárkészletére – a könyvekhez 266 millió forintos kikiáltási áron juthat hozzá a licitáló, írja a Világgazdaság. A május óta végrehajtás alatt álló kiadó raktárkészletére november 21-ig lehet licitálni Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara internetes árverési rendszerében. A kínálatban 218 kötet szerepel, mintegy 100 ezer darabos példányszámban. Konrád György Harangjáték című könyvét például 1652 példányban lehet megvásárolni, de akad a kínálatban Vargas Llosa, Semprún, Ady és Babits-kötet is.

A cég többségét még 2005-ben szerezte meg Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadó és könyvkereskedelmi hálózat első embere, majd a társaság az idén márciusban került át felesége és leányai többségi tulajdonába. Így a cég jogilag teljesen függetlenné vált a továbbra is Matyi Dezső irányította Pécsi Direkt kft-től. A birodalom központi cége 2012-ben tízmilliárd feletti szállítói és banki tartoztásokkal küzdött (azóta eredménye, mérlege nem ismert). Ám ez a társaság már nem is irányítja az Alexandra hálózat fővárosi egységeit. Azokat ugyanis egy idő óta a Rainbow Üzletlánc Kft. üzemelteti.

Az Európa Könyvkiadó nem állt ennyire jól, bár 2013-as beszámolója szerint javuló piaci helyzetet mondhatott magáénak. Eredménytartaléka 50 millió forinttal növekedve 209 millió forint volt, miközben a saját tőke is 382 millió forintra hízott, de a kötelezettségek soron még úgy is 588 milió forint éktelenkedik, hogy 2012 óta mintegy 200 millió forinttal sikerült csökkenteni a tartozásállományt. A cég forgalma mintegy 40 millió forintos csökkenéssel 630 millió forinton zárt, adózott eredménye pedig 52 millió forintról 8,8 millió forintra zsugorodott. - olvasható a Világgazdaság cikkében

Az Európa Könyvkiadó hivatalos közleménye:

A sajtóban megjelent végrehajtási eljárás nem az EURÓPA KÖNYVKIADÓ Kft. üzleti működésével, hanem egy, a Kiadó általi biztosítéknyújtással (keretbiztosíték) áll összefüggésben. Az EURÓPA KÖNYVKIADÓ Kft. a végrehajtás alapjául szolgáló szerződést nem ismeri el érvényesnek, és azt bírósági úton megtámadta, kérve a végrehajtás felfüggesztését. A Kiadó a végrehajtási eljárás jogszerűségét is vitatja. Az árverés kizárólag a lefoglalt készletet érinti, a végrehajtás a Kiadó üzleti működését egyébként nem akadályozza.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr36843171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.