Olvass!

KönyvesBlog

Szécsi Noémi: „A vegetáriánus hentes, Sanyi édesanyját a Pál utcai ószeresnél leltem meg”

2014. november 20. .konyvesblog.

November végén jelenik meg újra Szécsi Noémi Kommunista Monte Cristo című regénye. A könyv a Tanácsköztársaság bukásától az ötvenhatos eseményekig tartó időszak történéseire épülő, a mindennapok mikrotörténelmi tapasztalatain alapuló fikció, melynek hőse, Sanyi esendően csetlik-botlik Kun Béla, Károlyi Mihály vagy Rákosi Mátyás elrajzolt árnyékában. Szécsi Noémi 2009-ben a Kommunista Monte Cristóért megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját. 2011-ben József Attila-díjjal jutalmazták. A szerző által összegyűjtött fotókból és a regény részleteiből az Olvasás Éjszakán nyílt kiállítás az Alexandra Irodalmi Kávéházban Hétköznapok 1919-1957. Képek Sanyi, a hentes képzeletbeli albumából címmel. 

Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo

Európa Könyvkiadó, 2014, 420 oldal, 2792 HUF

 

 Most nálunk is megnézhetitek ezeket a képeket, Szécsi Noémi rövid bevezetőjével:

Dédnagyapám nekem is négy van, mint bárki másnak. Akadnak is róluk régi fényképek.

Kulák dédnagyapám egy lagziban. Nazarénus szülei ellen lázadó dédnagyapám züllik.

Kommunista dédnagyapám egy Pannónia-motoron ül. Jó állampolgár-dédnagyapámnak csak a katonafiairól láttam fotót.

De ezek nem azok a képek. A Kommunista Monte Cristo szereplőire ugyanis nem az otthoni albumokban találtam rá.

A vegetáriánus hentes, Sanyi édesanyját például a Pál utcai ószeresnél leltem meg: olyan jólelkű nőnek hat, mint „anyuka”, aki egyedül nevelte fel apátlan fiát. A regényben Sanyinak három gyermeke születik, de ennyire szép csemeték a bolhapiacon csak négyes kiszerelésben akadtak, ám szerencsére éppen 1928-ból, amikor a szifiliszből felgyógyult Sanyi a regényben is elhenceg egészséges családjával Kun Bélának.

Hogy azon a vidéki csoportképen koccintók miért rakták ki éppen Vetsera Mária portréját a csőszkunyhó falára? Hogy mit jelképez a katonaláda? Fogalmam sincs, de ha a Monarchiát gyászolják, IV. Károlyért is fájt a szívük.

Az íróasztala mögött feszítő hivatalnok feje fölött a falra helyezett házioltárt kétszer is meg kell nézni: Horthy domborműve alatt Bethlen István képe lóg. Rájuk nagy diadalok után még nagyobb szégyenek, Portugália és a Szovjetunió vár. De mi lett a komolyan pózoló férfival, aki létezése talpkövének tekintette személyüket?

Máshol a nagy Sztálin hiába kukucskál a hátak mögül, a lányok ennek ellenére mosolyognak: éppen vidámak és fiatalok.

Történelmi és magánpillanatok: ahogy 20. századi magyar családok ócskásokhoz került fényképalbumai megőrizték őket. Szinte mindenkinek vannak otthon ilyen fotói. Ahogy olyan történetei is, amelyekből a regénybeli Sanyi élete összeállt...

Szécsi Noémi

szécsikép1.jpg

 

szécsikép2.jpg

szécsikép3.jpg

szécsikép4.jpg

szécsikép5.jpg

szécsikép6.jpg

szécsikép7.jpg

szécsikép8.jpg

szécsikép9.jpg

szécsikép10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr236916213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.