Olvass!

KönyvesBlog

Az író jutalma nem a profit, hanem a szabadság

2014. november 21. .konyvesblog.

Screen-Shot-2014-11-19-at-8.39.31-PM.png

Az irodalom eltárgyiasítására hívta fel a figyelmet a National Book Awards díjátadóján tartott beszédében Ursula K. Le Guin, a legendás sci-fi és fantasyszerzőt, akit az esten az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért díjaztak. Ezek voltak a beszéd legtanulságosabb gondolatai. (A díj fikció kategóriáját egyébként idén egy volt tengerészgyalogos, az elsőkötetes Phil Klay nyerte.)

  • Nehéz idők jönnek, ha azon írók hangját akarjuk majd, akik látnak alternatívákat arra, ahogyan most élünk, átlátnak a félelem sújtotta társadalmon, és megszállott technológiáinOlyan írókra van szükségünk, akik emlékeznek a szabadságra.
  • Olyan írók kellenek, akik tudják, mi a különbség egy piaci áru előállítása és a művészet gyakorlása között.
  • Létrehozni valamilyen írásos anyagot, hogy megfeleljen az értékesítési stratégiáknak és maximalizálja a profitot meg a reklámbevételeket, még nem jelent könyvkiadást vagy szerzőséget.
  • A sales még a szerkesztői feladatokat is kontrollálja.
  • Le Guin még a saját kiadóit is kapzsinak látja, akik sokszor hatszor-hétszer többet kérnek egy ekönyvért egy közkönyvtártól, mint egy vásárlótól. Látott vállalati fatvával megfenyegetett szerzőket, nyerészkedőket, akik a kiadót büntették, és látott írókat, akik mindezek ellenére tovább írták a könyveiket.
  • A könyvek nemcsak áruk, a profit pedig gyakran a művészet céljaival ütközik.
  • Az emberek minden emberi erőnek ellent tudnak állni, és meg is tudják változtatni őket.
  • A jutalmat, amit egy író a könyveiért kap, nem profitnak hívják, hanem szabadságnak. 

Forrás: ParkerHiggins

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr206921041

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.21. 13:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.