Olvass!

KönyvesBlog

Elárverezik a levelet, ami az Útont inspirálta

2014. november 24. .konyvesblog.

Neal Cassady levelét olyan irományként szokták emlegetni, amely egy komplett irodalmi műfajt ihletett. A 16 ezer szavas, amfetamin hatása alatt papírra vetett levelet ugyanis Cassady barátjának, Jack Kerouac-nak írta 1950-ben, melynek hatására a legenda szerint utóbbiban megfogant az Úton gondolata. Utóbbit három hét alatt írta, és Kerouac nem sokkal a halála előtt azt mondta, hogy a levél, ha nem veszett volna el, ikonikus irodalmi figurává avatta volna Cassadyt.

Egy dél-kaliforniai aukciósház vezetője, Joe Maddalena most azt állítja, hogy a levél nem veszett el, csak éppen rossz helyen keresték eddig. A levél sorsáról eddig annyit lehetett tudni, hogy azt Allen Ginsberg költő kölcsönadta egy barátjának, aki egy hajón élt valahol Észak-Kaliforniában. Kerouac legalábbis így mesélte egy interjúban, melyet 1968-ban adott a The Paris Review-nak. Ez a barát azonban vízbe ejtette a levelet, amit Kerouac eléggé sérelmezett, mondván, a levél az ő tulajdona volt, és Ginsbergnek nem lett volna szabad felelőtlenül kölcsönadnia.

A levél tartalmáról Kerouac akkor annyit mondott, hogy a legnagyszerűbb írás volt, melyet valaha olvasott, jó annyira, hogy "Melville, Twain, Dreiser, Wolfe, meg ki tudja még, forogjanak a sírjaikban". Kiderült azonban, hogy Ginsberg megpróbált kiadót szerezni a levélnek, melyet el is küldött egy San Franciscó-i kiadónak, de a borítékot még csak ki sem nyitották. Amikor a kiadó tönkrement, a tulaj ki akarta dobni a papírokat, a vele közös irodát bérlő zenei cég embere azonban hazavitte a kidobásra ítélt iratokat.

A levelet végül a férfi halála után a lánya találta meg. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az árverésen mennyiért kelhet el. Az Úton eredeti kéziratát néhány éve 2,4 millió dollárért ütötték le, de arról mindenki tudta, hogy létezik. A Cassady-levél leütési árát azonban egyelőre megbecsülni sem lehet.

Forrás: Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr866927927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.