Olvass!

KönyvesBlog

Tompa Andrea dilemmája: elfogadható ettől a kormánytól a Márai-díj?

2015. január 22. .konyvesblog.

(Kép forrása)

Márai Sándor- és Csokonai Vitéz Mihály-díjat, valamint Könyvtári Minőségi Díjat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön, a magyar kultúra napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Márai Sándor-díjat vehetett át csütörtökön Tompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért. Könyvtári Minőségi Díjat kapott a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kiemelkedő színvonalú innovatív szolgáltatásai, szakmai tevékenysége elismeréseként

Tompa Andrea a Népszabadságnak azt mondta: súlyos morális dilemmát jelentett neki, hogy ettől a kormánytól elfogadjon-e bármit, hiszen tevékenységének nagy részével képtelen azonosulni. A mérlegelésnél figyelembe vette, hogy ez szakmai díj. Őt két írószervezet jelölte, a Szép Írók Társasága, amelynek tagja is, valamint a Fiatal Írok Szövetsége. Éppen ezért az átvétel mellett döntött. Mindenestre mindezt azzal „árnyalja", hogy a pénzt adományként továbbadja az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítványnak. L. Ritók Nórát rendkívül hiteles embernek tartja, amit csinál, azt pedig rendkívül fontosnak.

Balog Zoltán a csütörtöki díjátadón tartott beszédében egyebek között kitért arra, hogy 2015-ben a kulturális államtitkárság költségvetése 1,1 milliárd forinttal nő. Mint mondta, fontos nemzetközi programok valósulnak meg Magyarországon: ilyen lesz többek között az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál Pécsett és a Womex (World Music Expo). A Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját, amelynek alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia nagyszabású programsorozatot tervezett, külön támogatást adnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelkedő koncertjeire, s idén a megvalósítás szakaszába lép a Liget Budapest Project.

A magyar kultúra napját - 1989 óta - január 22-én ünneplik, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI, Nol

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr267097573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.