Olvass!

KönyvesBlog

Januárban jön a Harcom németül

2015. február 27. .konyvesblog.

enhanced-23869-1424892407-3.jpg

A második világháború óta először jelenik meg Adolf Hitler Mein Kampfja (Harcom) Németországban. A jegyzetekkel és kritikai hozzászólásokkal ellátott kiadást a müncheni Kortörténeti Intézet publikálja 2016 januárjában, de már rég elindult a vita arról, hogy történelmileg hasznos lesz-e, vagy inkább felbátorítja a szélsőségeseket.

Hitler náci manifesztójának szerzői jogait Bajorország birtokolta 70 évig, ők pedig megtiltották az újabb kiadás megjelenését, ám a jogok 2014 decemberében lejártak, így már semmi nem áll a kötet megjelenésének útjába.

„A szélsőjobboldali propagandairat jegyzetekkel kiegészített verziója kétszer terjedelmesebb lesz az eredetileg 700 oldalas műnél és arra hivatott, hogy tudományos alapot teremtsen a hitlerizmus jövőbeli tanulmányozásához” – nyilatkozta tavaly nyáron Christian Hartmann, az új kiadáson dolgozó munkacsoport vezetője. Az új kiadás végül 2000 oldalas lett, és ahelyett, hogy egy olvasási útmutatót kreáltak volna belőle, kritika és elemzések kaptak helyet benne. „Hartmann hozzátette: a hitleri történetvezetést magyarázó kommentárokkal körülvéve egy mögöttes tartalmat és történelmi kontextust adnak a műnek, amelyet így "megszabadítanak" állítólagos hipnotikus erejétől.” A német tartományok igazságügyi miniszterei kijelentették, hogy a kommentárok nélküli kiadványok terjesztését a továbbiakban, tehát még a jogok lejárta után is tiltani kell.

A kritikusok a jegyzetekkel ellátott kiadásról sem vélekednek másképp, és a tudományos háttér ellenére arra figyelmeztetnek, hogy a kötet lehetővé teszi majd, hogy Hitler hangja a síron túlról is felemelkedjen. El tudod látni jegyzetekkel az ördögöt? Vagy egy olyan embert, mint Hitler? – tette fel a kérdést Levi Salomon, a berlini székhelyű zsidó fórum szóvivője, aki teljesen ellene van a könyv közzétételének. A Kortörténeti Intézet igazgatóhelyettese, Magnus Brechtken megérti az aggodalmat, ám szerinte a publikálás a történelem oktatásának és magyarázásának hasznos eleme lehet a jövőben, pontosan azért, hogy a traumatikus események ne történhessenek meg újra.

Forrás: Buzzfeed

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr927224343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.