Olvass!

KönyvesBlog

A nacionalista kizárólag a nemzetiségével maszturbál

2015. április 16. .konyvesblog.

varga_mangalicacsardas.jpg

"A magyar turista, gondolom, Magyarországot látogatja a legszívesebben, mert csak Magyarország kínálhatja a magyar turistának elengedhetetlenül szükséges adagot magyarságból, egyébként én is gyakran úgy érzem magam, mint egy magyar turista Magyarországon, nincs ennél jobb ország a magyar turista számára."

Olvasd el kritikánkat a Mangalicacsárdásról!


A hat éve nagy feltűnést keltett Turulpörkölt (olvass bele ITT) után a kiváló lengyel író újabb magyar témájú kötettel áll olvasói elé. A kiindulópont ezúttal is a gasztronómia, elvégre "a magyar konyha tartósabb alapja a nemzetnek, mint a kereszténység."

Krzysztof Varga: Mangalicacsárdás

Fordította: Pálfalvi Lajos, Európa Könyvkiadó, 2015, 264 oldal, 2392 HUF

 

A legnagyobb felfedezés Varga számára ezúttal az Alföld: az újjáéledő Ázsia-kultusz helyszíneként írja le Bugacot. A lovasbemutatók és csárdalátogatások mellett megnézte a Kurultájt, az ősmagyar identitás helyreállítását szorgalmazó ázsiai seregszemlét is, innen jutott egyre beljebb a magyar paranoiák labirintusában. A Magyar messiások című fejezetben új értelmet ad Ady versének, új messiást képzel el, aki kivezeti a magyarokat a Vereckei-szoroson át a Kárpát-medencéből, vissza az őshazába. Fölmálházzák a Lehel hűtőszekrényeket, és elindulnak, rozzant autóikkal jól megrakott utánfutókat vontatva vissza a nagy sztyeppére.

Más érdekességeket is lát az Alföldön. Akasztón a tóparton ülő horgászokat figyeli, akik a magyar zen legmagasabb rendű beavatottjaiként gyakorolják a semmiben való feloldódást. Nagyrévben az arzénnal mérgező gyilkos asszonyok nyomában jár, és amikor már nem bírja tovább az Alföldet, Győrbe menekül - de aztán Sümeg és a várpalotai Trianon-múzeum leírásában ugyanazt a groteszk múltkultuszt találja, mint más helyszíneken.

Olvass bele a könyvbe!

Varga Mangalicacsardas Reszlet 2 by konyvesblog

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr657373230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.